Τραμπ για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάρκα: “Η Γερμανία σχεδόν «καταστράφηκε» εξαιτίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”

Τραμπ για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάρκα: "Η Γερμανία σχεδόν «καταστράφηκε» εξαιτίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας"

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έβαλε στο στόχαστρο τις ανεμογεννήτριες και τις μεγάλες εκτάσεις με φωτοβολταϊκά πλαίσια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας στη Φλόριντα την Τρίτη. Αναφέρθηκε στη Γερμανία ως παράδειγμα προς αποφυγή, επισημαίνοντας τις ενεργειακές της πολιτικές.

«Αυτοί (σ.σ. η Γερμανία) γέμισαν τον τόπο με ανεμογεννήτριες, και δεν φύσαγε και τόσος πολύς αέρας», είπε ο Τραμπ, σαρκάζοντας την γερμανική ενεργειακή πολιτική. Συνέχισε λέγοντας: «Κι αν συνέχισαν αυτή τη διαδικασία, η Γερμανία τώρα μάλλον θα έχει χρεοκοπήσει». Αν και η δήλωσή του δεν συνοδευόταν από σαφή στοιχεία, ο Τραμπ χρησιμοποίησε αυτό το παράδειγμα για να κατακρίνει τη στροφή της Γερμανίας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Τραμπ απέδωσε επίσης την αποχώρηση της Άγγελα Μέρκελ από την καγκελαρία στη γερμανική ενεργειακή στρατηγική, χωρίς να εξηγήσει πώς προέκυψε αυτό το συμπέρασμα. Η Μέρκελ, μετά από 16 χρόνια ηγεσίας της γερμανικής κυβέρνησης, αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική στο τέλος του 2021.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) ως μέθοδο εξόρυξης υδρογονανθράκων, σε αντίθεση με την αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις, η οποία παραμένει πιο επιφυλακτική σε αυτό το θέμα. Ο Τραμπ επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και το Δημοκρατικό κόμμα, κατηγορώντας τους πως περιορίζουν την εξόρυξη υδρογονανθράκων από το υπέδαφος των ΗΠΑ. Ο ίδιος συνέδεσε την υποτιθέμενη καταστροφή της Γερμανίας με την ενεργειακή της πολιτική, σημειώνοντας ότι η χώρα «σχεδόν καταστράφηκε» πριν «το ξεπεράσει».

Παρόλο που η Κάμαλα Χάρις στο παρελθόν είχε ταχθεί κατά της υδραυλικής ρωγμάτωσης, σήμερα διαβεβαιώνει πως δεν θα απαγορεύσει αυτήν την τεχνολογία. Ο Τραμπ, όμως, αμφισβητεί αυτές τις δηλώσεις και συνεχίζει να εκφράζει τις αμφιβολίες του, στοχεύοντας να κερδίσει ψήφους στην Πενσιλβάνια, όπου η υδραυλική ρωγμάτωση χρησιμοποιείται εκτενώς.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Τραμπ καταφέρθηκε και κατά των μεγάλων εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών πλαισίων, υποστηρίζοντας ότι είναι «γεμάτες ατσάλι, γυαλί και καλώδια» και πως μοιάζουν «σαν την κόλαση». Παρά την κριτική του για τις μεγάλες εγκαταστάσεις, αναγνώρισε ότι δεν έχει αντίρρηση για μικρότερες εγκαταστάσεις, όπως αυτές που τοποθετούνται στις στέγες των σπιτιών.

Αν και ο Τραμπ επέκρινε σκληρά τη στροφή της Γερμανίας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η Γερμανία συνεχίζει να επενδύει σημαντικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τις αιολικές εγκαταστάσεις να συνεισφέρουν το 27% και τα φωτοβολταϊκά το 12% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούσαν στο 65% του ενεργειακού μείγματος της χώρας, με την αιολική ενέργεια να καταλαμβάνει το 34,1%, ποσοστά που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο, σύμφωνα με το ινστιτούτο Fraunhofer.

Παρά τις επικρίσεις του Τραμπ, η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθειά της να αξιοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενισχύοντας την ενεργειακή της ανεξαρτησία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Exit mobile version