Τρίκαλα: Και επίσημα στις 100 έξυπνες και κλιματικά ουδέτερες πόλεις – Παραδόθηκε στο Στρασβούργο το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό

Τρίκαλα: Και επίσημα στις 100 έξυπνες και κλιματικά ουδέτερες πόλεις – Παραδόθηκε στο Στρασβούργο το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό

Η προσπάθεια του Δήμου Τρικκαίων να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 Έξυπνες και Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις αναγνωρίστηκε επίσημα σε ανώτατο επίπεδο. Την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024, ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων, Τάκης Παζαΐτης, εκπροσωπώντας τον Δήμο, παρέλαβε το Mission Label, δηλαδή την πιστοποίηση για την ένταξη του Δήμου σε αυτή την Ευρωπαϊκή Αποστολή. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, όπου παρευρέθηκε επίσης η ειδική συνεργάτιδα του Δήμου, Κωνσταντίνα Ζαχαρή.

Το Mission Label αποτελεί την επιβράβευση του Δήμου Τρικκαίων για την υλοποίηση του Κλιματικού Συμφώνου, το οποίο λειτουργεί ως οδηγός για τις δράσεις προς την κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας. Στην επίσημη τελετή, που ακολούθησε την ανακοίνωση της ΕΕ στις 8 Οκτωβρίου, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που επίσης έλαβαν το πιστοποιητικό, καθώς και αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν δύο Επίτροποι της ΕΕ, η Ιλιάνα Ιβάνοβα, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, και η Ελίζα Φερέιρα, Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων. Επίσης, παρόντες ήταν ο Patrick Child, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο Δήμος Τρικκαίων είναι μία από τις 20 πόλεις που έλαβαν το Mission Label στον δεύτερο κύκλο της Ευρωπαϊκής Αποστολής. Ο πρώτος κύκλος περιλάμβανε την προσπάθεια ένταξης στην Αποστολή, ενώ ο δεύτερος κύκλος ολοκληρώθηκε με την έγκριση του Κλιματικού Συμφώνου και τη λήψη του Πιστοποιητικού. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση των έργων και την υλοποίησή τους.

Οι 20 πόλεις που έλαβαν το πιστοποιητικό είναι: Aachen και Münster από τη Γερμανία, τα Τρίκαλα από την Ελλάδα, Miskolc από την Ουγγαρία, Eilat από το Ισραήλ, οι ιταλικές πόλεις Μπολόνια, Μπέργκαμο, Μιλάνο, Πράτο και Τορίνο, Liepāja από τη Λετονία, η Χάγη από τις Κάτω Χώρες, το Πόρτο από την Πορτογαλία, η 2η περιφέρεια Βουκουρεστίου και Suceava από τη Ρουμανία, Λιουμπλιάνα και Kranj από τη Σλοβενία, καθώς και οι σουηδικές πόλεις Γκέτεμποργκ, Gävle και Umeå.

Συνολικά, 53 πόλεις της ΕΕ έχουν λάβει το Mission Label, αναδεικνύοντας τη δέσμευσή τους προς την κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας και της έξυπνης ανάπτυξης.

Exit mobile version