Επίθεση Πολάκη κατά Μητσοτάκη και Κασσελάκη: “Ο Κασσελάκης εξυπηρετεί τον Μητσοτάκη”

Επίθεση Πολάκη κατά Μητσοτάκη και Κασσελάκη: "Ο Κασσελάκης εξυπηρετεί τον Μητσοτάκη"

Σφοδρά πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη (κυρίως), αλλά και κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε χθες βράδυ, από το Περιστέρι, ο Παύλος Πολάκης. Είχε, όμως, μέτωπο και κατά της περιόδου Τσίπρα, ενώ προσπάθησε, την ίδια στιγμή, να αποδομήσει τα συμπεράσματα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα.

«Η λίστα Πέτσα είναι αντίγραφο της λίστας του ΚΕΕΛΠΝΟ», ήταν η πρώτη καταγγελία του, στην ομιλία του στο δημαρχείο Περιστερίου, στοχεύοντας εν συνεχεία κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε όποιον μιλούσε ελληνικά», ανέφερε προχωρώντας σε κριτική κατά της Δικαιοσύνης τόσο για το θέμα των υποκλοπών όσο και για εκείνο της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Ακολούθησαν αναφορές κατά των Γιάννου Παπαντωνίου, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Αδωνη Γεωργιάδη, ενώ έκανε και ένα σχόλιο για την ακρίβεια: «Εδώ και δύο χρόνια ο Μητσοτάκης παρακολουθεί και οργανώνει τη ληστεία στις τσέπες μας» μέσω τραπεζών, διυλιστηρίων, εταιρειών ενέργειας, χονδρεμπόρων και σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, «το κοινωνικό κράτος ολοένα και εξαϋλώνεται, προκειμένου να αφήσει χώρο σε μια σειρά από συμφέροντα», στην υγεία, την παιδεία κ.ά.

Στη συνέχεια επέκρινε την αντιπολίτευση που άσκησε το κόμμα του από το 2019 και μετά: κάνοντας λόγο για «χαμηλής έντασης αντιπολίτευση», υποστήριξε πως έκανε συγκεκριμένα λάθη. «Προσκύνησε το εμβόλιο ως μοναδικό όπλο», είπε, ενώ τα σκάνδαλα που αποκάλυπτε ο Τομέας Διαφάνειας χαρακτηρίζονταν ως σκανδαλολογία από «τον μισό και πλέον ΣΥΡΙΖΑ». Λάθος και η εμμονή για συνεργασία με άλλα κόμματα, μολονότι «μας έφτυναν», όπως είπε.

Ακολούθησε το κεφάλαιο της αυτοκριτικής σε σχέση με τον Στέφανο Κασσελάκη. Αφού εξήγησε το λάθος που έκαναν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, και ο ίδιος, με την επιλογή προσώπου, προχώρησε αμέσως μετά σε σφοδρή επίθεση κατά του τέως προέδρου του κόμματος. Κάνοντας λόγο για βυζαντινό περιβάλλον, για υπερπροβολή «γούστων και πλούτου» – όλα αυτά, συμπέρανε, «μας κόστισαν πάρα πολύ».

Σε εκείνο το σημείο ο βουλευτής Χανίων επισήμανε και το πρωτοφανές, όπως είπε, να επιβληθεί κομματική πειθαρχία σε κυβερνητικό νομοθέτημα (για την ισότητα στον πολιτικό γάμο). Τότε «εμείς κρατήσαμε τη δεδηλωμένη του Μητσοτάκη», υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία του με την τεκνοθεσία σε ομόφυλα αλλά και αλλόφυλα ζευγάρια.

«Η πλευρά Κασσελάκη δεν μπορεί να εκφωνήσει σοβαρή πολιτική κουβέντα, παρά μόνο παραπολιτική», ισχυρίστηκε. Τον χαρακτήρισε, όμως, και «ανιστόρητο» – και τούτο γιατί «κουκούλες φορούσαν οι ταγματασφαλίτες και όχι οι αριστεροί».

Ζήτησε, πάντως, να μην αποκλειστεί η υποψηφιότητα Κασσελάκη, αφού επανέλαβε πως θέλει να νικήσει την απολιτίκ προσέγγιση του τ. προέδρου επί του πεδίου.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκλεισε με το πρόγραμμα έξι πυλώνων που έχει συνθέσει:

● Αναίρεση των μνημονιακών νόμων (παρενθετικώς, πάντως, επανέφερε την κριτική για το μεγάλο «μαξιλάρι» που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα). Ζήτησε την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Το κονδύλι για την καταβολή τους μπορεί να προκύψει από το τριπλάσιο υπερπλεόνασμα, πρότεινε. Συγχρόνως, ζήτησε να επανέλθουν στο Δημόσιο μία τράπεζα (η Εθνική), η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ. «Αν δεν τα πάρουμε πίσω, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε όρους για παραγωγική ανασυγκρότηση», επιχειρηματολόγησε.

● Δικαιοσύνη. Εδώ, ο Π. Πολάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά ενός τμήματος της ανώτερης Δικαιοσύνης λέγοντας επί λέξει πως «δεν τιμά τον ρόλο του και είναι διεφθαρμένο». Ζήτησε δε «να τιμωρηθούν αυτοί που μας χρεοκόπησαν».

● Κράτος. Εκανε λόγο για «βαθιά πελατειακό, συγκεντρωτικό και διεφθαρμένο κράτος», το οποίο έφερνε προσκόμματα και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε «βαθιές αλλαγές». Στο σημείο αυτό έβαλε όμως κατά του επιτελικού κράτους, λέγοντας πως αυτό ήταν υπεύθυνο για τις υποκλοπές, για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, για τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα πέρυσι και φέτος. Κατά τον Π. Πολάκη, το επιτελικό κράτος δεν είναι τίποτε άλλο από «ελεγκτής ροής χρήματος». Από την κριτική του δεν γλίτωσε ούτε ο Γιώργος Πιτσιλής, τον οποίο κατηγόρησε ότι παραγράφει χρέη μεγαλο-οφειλετών.

● Κοινωνικό κράτος. Μείζον ζήτημα εδώ, οι αμοιβές των λειτουργών του (εκπαιδευτικών, υγειονομικών κ.ά.).

● Παραγωγική ανασυγκρότηση. Μεταξύ άλλων, δήλωσε υπέρμαχος της εξόρυξης φυσικού αερίου στην Κρήτη, ενώ ζήτησε αλλαγή σχεδιασμού για τις ΑΠΕ.

● Εξωτερική πολιτική, πολυδιάστατη και ανεξάρτητη. Μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, επισήμανε. Για τον μεγάλο εν εξελίξει πόλεμο, σημείωσε πως στη Γάζα συντελείται γενοκτονία.

Ο Π. Πολάκης, κλείνοντας, ζήτησε μαζική συμμετοχή στην εκλογή προέδρου και, φυσικά, ψήφο στον ίδιο.

Exit mobile version