Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Τα πέντε μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί για να ανοίξουν χωρίς πρόβλημα τα σφαγεία

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Τα πέντε μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί για να ανοίξουν χωρίς πρόβλημα τα σφαγεία

Η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες, καθώς αντιμετώπισε δύο κρίσιμες ζωονόσους: την πανώλη και την ευλογιά των αιγοπροβάτων, που εξαπλώθηκαν σε μεγάλο μέρος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αποφάσισε να απαγορεύσει τη μετακίνηση των ζώων για σφαγή, βόσκηση και πάχυνση.

Οι κτηνοτρόφοι είναι πλέον ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μια κρίσιμη περίοδος για την παραγωγή τους, και οποιαδήποτε περαιτέρω εξάπλωση της νόσου θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά στον κλάδο.

Ήδη από χθες, ξεκίνησε η εφαρμογή της απόφασης για το κλείσιμο των σφαγείων για τα αιγοπρόβατα, αλλά ήδη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι με τη λήξη της απόφασης σε 10 ημέρες, θα πρέπει να ληφθούν νέες αποφάσεις ώστε οι σφαγές να ξεκινήσουν ξανά, αλλά υπό αυστηρούς όρους. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για να γίνει αυτό με ασφάλεια.

Σε συνέντευξή τους στο protothema.gr, δύο κορυφαίοι ειδικοί, ο καθηγητής κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργο Αρσένο, και ο αναπληρωτής καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Αθανάσιο Γελασάκη, οι οποίοι κατέθεσαν προτάσεις για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

  1. Απαγόρευση αγοραπωλησιών και μετακινήσεων ζώων για αναπαραγωγή: Η απαγόρευση αυτή θα πρέπει να ισχύσει σε όλη την επικράτεια για το επόμενο εξάμηνο, με επανεξέταση στο τέλος αυτής της περιόδου.
  2. Λειτουργία σφαγείων υπό αυστηρούς όρους: Το κλείσιμο των σφαγείων θεωρείται από τους ειδικούς λανθασμένο μέτρο χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, προτείνουν τη λειτουργία συγκεκριμένων σφαγείων σε κάθε περιφέρεια υπό αυστηρούς όρους, όπως δημιουργία υποδομών απολύμανσης οχημάτων και εγκατάσταση συστημάτων γεωεντοπισμού (GPS trackers) στα οχήματα για την παρακολούθηση των δρομολογίων μεταφοράς των ζώων. Το σφαγείο θα έχει την ευθύνη για τη μεταφορά των ζώων και η απολύμανση θα γίνεται πριν και μετά από κάθε μετακίνηση.
  3. Γεωεντοπισμός σε όλα τα οχήματα: Το σύστημα γεωεντοπισμού πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικά σε όλα τα οχήματα που εμπλέκονται στις κτηνοτροφικές δραστηριότητες, όπως φορτηγά για τη συλλογή γάλακτος και τη μεταφορά ζωοτροφών.
  4. Λειτουργία μονάδων αποτέφρωσης στα σφαγεία: Τα σφαγεία που θα επιλεγούν για τη λειτουργία τους θα πρέπει να εξοπλιστούν με μονάδες αποτέφρωσης, οι οποίες θα συντηρηθούν, θα λειτουργήσουν και θα αναβαθμιστούν.
  5. Δημιουργία task force για επιτήρηση των εκτροφών: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να συνεργαστεί με τις περιφέρειες για τη δημιουργία ειδικών ομάδων ελέγχου (task force), που θα επιβλέπουν συνεχώς τις εκτροφές και θα διεξάγουν δειγματοληψίες. Αυτές οι ομάδες θα εξοπλιστούν και θα εκπαιδευτούν κατάλληλα, ενώ θα συνεργάζονται στενά με τα τρία εργαστήρια αναφοράς της χώρας.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι, παρά την ύπαρξη και άλλων ειδικών μέτρων, το επείγον αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου, χωρίς να καταστραφεί οικονομικά ο κλάδος. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να πάρει τις σχετικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες, ώστε να ανοίξουν τα σφαγεία και να ελεγχθεί αποτελεσματικά η ευλογιά των αιγοπροβάτων, προστατεύοντας την ελληνική κτηνοτροφία.

Exit mobile version