Οικονομική Εισαγγελία: Άρση προστασίας των μαρτύρων στην υπόθεση Novartis – Αντιμέτωποι με μηνύσεις

Οικονομική Εισαγγελία: Άρση προστασίας των μαρτύρων στην υπόθεση Novartis – Αντιμέτωποι με μηνύσεις

Η Οικονομική Εισαγγελία προχωρά στην άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, που είναι γνωστοί με τα ψευδώνυμα «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης». Αυτή η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στα πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν από τις καταθέσεις αυτών των μαρτύρων να κινηθούν νομικά εναντίον τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την απόφαση ως σταθμό της Δικαιοσύνης, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις των Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδου.

Έξι χρόνια μετά τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, αποκαλύπτεται πλέον η πραγματική τους ταυτότητα. Τα ονόματα των μαρτύρων καταγράφονται πλέον επίσημα στις διατάξεις της Οικονομικής Εισαγγελίας, και είναι πλέον γνωστά στα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονταν από τις καταθέσεις τους. Αυτά τα πολιτικά πρόσωπα είχαν επανειλημμένα ζητήσει την άρση της προστασίας των μαρτύρων και είχαν υποβάλει μηνύσεις εναντίον τους, οι οποίες όμως είχαν αρχειοθετηθεί.

Τώρα, με την άρση της προστασίας, οι μηνύσεις αυτές ανασύρονται από το αρχείο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ντίνας Τσουκαλά, και οι μάρτυρες που μέχρι πρότινος προστατεύονταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις. Παράλληλα, τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της υπόθεσης έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσφύγουν αστικά εναντίον τους, διεκδικώντας αποζημιώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη από τον περασμένο Μάιο, όταν οι ρυθμίσεις άλλαξαν. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα να ανακαλέσει τα μέτρα προστασίας οποτεδήποτε, εφόσον κρίνει ότι οι λόγοι για τους οποίους αυτά επιβλήθηκαν έχουν εκλείψει ή διαφοροποιηθεί, όπως συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε την απόφαση της Δικαιοσύνης λέγοντας: «Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα μια απόφαση – σταθμό, βγάζοντας τις “κουκούλες” από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis».

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, χαιρέτισε την απόφαση, δηλώνοντας ότι: «Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis. Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη. Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα – και για όλους!».

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έκανε παρόμοια δήλωση, σημειώνοντας: «Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis. Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη. Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα και για όλους!».

Αντίστοιχα, ο πρώην Υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου. Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους, βάσανα και θυσίες αλλά η Δικαιοσύνη έλαμψε. Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας».

Με αυτή την απόφαση, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την πλήρη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, που αναμένεται να συνεχιστεί με νέες νομικές ενέργειες από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Exit mobile version