Ρόδος: Εκατοντάδες μετανάστες σε σκηνές και χαρτόκουτα στο κέντρο της πόλης – Τι λέει ο πρόεδρος των αστυνομικών

Ρόδος: Εκατοντάδες μετανάστες σε σκηνές και χαρτόκουτα στο κέντρο της πόλης - Τι λέει ο πρόεδρος των αστυνομικών

Η κατάσταση στη Ρόδο έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς περισσότεροι από 700 μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, από διάφορες εθνικότητες, διαμένουν σε σκηνές και χαρτόκουτα στο κέντρο του νησιού, δημιουργώντας αναστάτωση. Οι Αρχές προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά το κλείσιμο των δομών φιλοξενίας στη Λέρο και την Κω.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, Μανώλης Ανδρουλάκης, δήλωσε στο iefimerida.gr ότι «η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Ρόδο είναι απελπιστική». Ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε ότι «πιθανόν αύριο να μεταφέρουμε περίπου 100 άτομα στη Χίο, αλλά για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο σχέδιο». Ανέφερε επίσης ότι ο δήμος Ρόδου δημιούργησε έναν χώρο στο λιμάνι, που μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο 100 άτομα. Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να ανοίξουν και πάλι οι δομές σε Λέρο και Κω όπως το καλοκαίρι, που είχαμε ροές αλλά τους πηγαίναμε εκεί και δεν υπήρχε πρόβλημα. Γιατί το να μας ζητάνε να τους πάμε στις δομές της Μαλακάσας και των Διαβατών δεν είναι λύση, αφού ένας αστυνομικός από εδώ για να πάει στην Αθήνα και μετά εκεί θέλει τέσσερις ημέρες, όταν για το ίδιο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να μεταφέρει τους διπλάσιους μετανάστες σε Λέρο και Κω».

Ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, μιλώντας στη Rodiaki, υπογράμμισε πως «το ουσιώδες πρόβλημα σε ό,τι έχει να κάνει με το μεταναστευτικό και τον αυξημένο αριθμό που βρίσκεται αυτή τη χρονική περίοδο σε πλήρη έξαρση, αφορά μεταξύ των άλλων και την τεράστια έλλειψη σε προσωπικό που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σε υπηρεσίες των Λιμεναρχείων, αλλά και της Αστυνομίας». Αυτό, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχει οδηγήσει εκατοντάδες μετανάστες να μένουν σε ακατάλληλες συνθήκες, με αποτέλεσμα να κοιμούνται σε χαρτόκουτα, κουβέρτες ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε σκηνές σε πλατείες και πάρκα του νησιού.

Παράλληλα, οι λιμενικές αρχές της Ρόδου ανακοίνωσαν ότι χθες διεσώθησαν 39 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή του όρμου της Λίνδου, όταν το ταχύπλοο που τους μετέφερε άρχισε να βυθίζεται. «Διασώθηκαν συνολικά 39 αλλοδαποί (26 άνδρες, 9 γυναίκες και 4 ανήλικοι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Ρόδου, ενώ το ταχύπλοο βυθίστηκε». Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο ο διακινητής, ένας 32χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Τουρκίας).

Exit mobile version