Συνέντευξη Κασσελάκη στο ΕΡΤNews: «Μόνο το Συνέδριο εγκρίνει ή απορρίπτει υποψηφιότητες – Το 6,5% γίνεται εύκολα 20% με τις αλλαγές που πρέπει»

Συνέντευξη Κασσελάκη στο ΕΡΤNews: «Μόνο το Συνέδριο εγκρίνει ή απορρίπτει υποψηφιότητες – Το 6,5% γίνεται εύκολα 20% με τις αλλαγές που πρέπει»

Ο Στέφανος Κασσελάκης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Στο Κέντρο» του ΕΡΤNews με τον Γιώργο Κουβαρά, αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία του κόμματος. Σχολίασε επίσης τα εγκαίνια των νέων γραφείων του, παρουσία πλήθους υποστηρικτών, και τόνισε τη σημασία του πάθους που έχει ο κόσμος που στηρίζει το κόμμα. «Πάρα πολύς κόσμος, αλλά το πιο βασικό είναι το πάθος που έχει αυτός ο κόσμος. Διότι ξέρει ότι αυτό το οποίο διακυβεύεται είναι η δημοκρατία στο κυβερνών κόμμα της Αριστεράς, στην κυβερνητική παράταξη της Αριστεράς. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους. Διότι αισθάνονται ότι τους έχουν κλέψει την φωνή τους. Έχουν αντιδημοκρατικά κλέψει την δυνατότητα να στηρίξουν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο τους, για την επανεκλογή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξη του, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε ότι «δεν είμαστε όλοι το ίδιο» και υπογράμμισε ότι υπάρχει τρόπος η πολιτική να γίνει πιο συμμετοχική, αξιοκρατική και δημοκρατική. «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Και αυτό που είδατε σήμερα στον Ταύρο, στα γραφεία μου, είναι ακριβώς αυτό ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο και ότι υπάρχει τρόπος η πολιτική να γίνει πιο συμμετοχική, πιο αξιοκρατική, πιο δημοκρατική. Και εξάλλου αυτές ήταν και οι αλλαγές που επιθυμούσα να εφαρμόσουμε στο κόμμα μας μέχρις ότου τις εμπόδισαν τελευταία στιγμή», συμπλήρωσε.

Ο Κασσελάκης αναφέρθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ τυπικά δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του. Εξήγησε ότι τα μέλη του κόμματος που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι περνούν από μια διαδικασία που περιλαμβάνει υπογραφές και πόθεν έσχες. «Κατ’ αρχάς δεν υπάρχουν υποψήφιοι. Υπάρχουν μέλη του κόμματος που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι. Υπάρχει μια τυπική διαδικασία με υπογραφές και αυτή τη χρονιά και πόθεν έσχες. Αναρωτιέμαι το γιατί, αλλά υπάρχει μια τυπική διαδικασία γι αυτό», δήλωσε.

Για όσους θέλουν να τον εμποδίσουν να είναι ξανά υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης δήλωσε πως «νόμιζαν ότι θα είχα θέμα με το Πόθεν Έσχες και δεν θα κατέβαινα. Ωστόσο, αυτά είναι χαζομάρες». Ο ίδιος τόνισε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος απεφάνθη ότι μόνο το συνέδριο έχει τη δικαιοδοσία να εγκρίνει ή να απορρίπτει υποψηφιότητες. «Όπως απεφάνθη νωρίτερα σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, μόνο το συνέδριο εγκρίνει ή απορρίπτει υποψηφιότητες», είπε, διευκρινίζοντας ότι το συνέδριο συγκλήθηκε λόγω της άρσης εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής στον πρόεδρο του κόμματος.

Ο Κασσελάκης ανέφερε επίσης ότι εάν ακυρωθεί η άρση εμπιστοσύνης, παραμένει πρόεδρος, αν και χαρακτήρισε τη φράση «ξαναγίνεται Πρόεδρος» λανθασμένη, καθώς όπως υποστήριξε, καταστατικά και διοικητικά υπάρχει πρόεδρος. «Διότι καταστατικά υπάρχει πρόεδρος και πολιτικά και διοικητικά και διαχειριστικά. Δεν είναι ακέφαλο το κόμμα», τόνισε.

Για την ανάγκη αλλαγών στο κόμμα, ο Κασσελάκης σημείωσε ότι επιθυμεί να υπάρξει μια ριζική αλλαγή, την οποία ξεκίνησε και τελικά εμποδίστηκε. Εξήγησε ότι η Κεντρική Επιτροπή που είχε εκλεγεί το 2022 έπρεπε να είχε επανεκλεγεί μαζί με την εκλογή του προέδρου το 2023, κάτι που δεν έγινε. Σχετικά με όσους τον επικρίνουν, ανέφερε ότι όσοι το κάνουν «γίνονται δεκανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη». «Όσοι λοιδορούν το κόμμα τους και τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, γίνονται δεκανίκι του Κυρ. Μητσοτάκη», είπε.

Ο Κασσελάκης μίλησε επίσης για την ανάγκη η πολιτική να αποφασίζεται από την τοπική κοινωνία και όχι αποκλειστικά από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. «Είναι δυνατόν να λέμε το 2024 ότι μια Πολιτική Γραμματεία πρέπει να αποφασίζει για όλα τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αντί να αποφασίζει η τοπική κοινωνία;», αναρωτήθηκε.

Σε σχέση με την υποψηφιότητά του, τόνισε ότι έχει καταθέσει τα χαρτιά του και πως εάν υπάρξει αποκλεισμός, θα πρόκειται για αντιδημοκρατική κίνηση. «Τα χαρτιά μου έχουν κατατεθεί. Συνεπώς, εάν είναι να αποκλείσουν αυτά τα στοιχεία τα οποία έχουμε παραδώσει, πολύ απλά θα κάνουν κάτι το οποίο είναι και αυτό αντιδημοκρατικό, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Δεοντολογίας».

Όσο για τη διοργάνωση του συνεδρίου, ο Κασσελάκης χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι υπάρχει συζήτηση για τη διεξαγωγή του σε μπουζουξίδικο και τόνισε ότι η διάσπαση στο κόμμα φαίνεται ξεκάθαρα. «Μόνο που συζητάμε για μπουζουξίδικο, για το πιο σημαντικό συνέδριο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω είναι λυπηρό», σχολίασε.

Ο Κασσελάκης ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να μικρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι στόχος του είναι να προχωρήσει δημοκρατικά και να κάνει το κόμμα πιο ανοιχτό στην κοινωνία. «Το κόμμα είναι ο λαός του», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η αναλογία 6,5% μπορεί να αυξηθεί σε 20% εάν γίνουν οι αλλαγές που προτείνει.

Σε σχέση με το εάν θα παραμείνει στο κόμμα εάν το συνέδριο αποφανθεί εναντίον του, ο Κασσελάκης δήλωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει, αρκεί η διαδικασία του συνεδρίου να είναι δημοκρατική. «Η πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε.

Ο Κασσελάκης σχολίασε την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποχωρήσει από την αίθουσα της Βουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Νίκου Παππά, χαρακτηρίζοντάς την παιδαριώδη και αντιθεσμική. «Νομίζω ότι ήταν μια παιδαριώδης επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε και πρόσθεσε ότι με βάση το σκεπτικό του Μητσοτάκη, θα έπρεπε όλη η Βουλή να αποχωρεί όταν μιλάει ο ίδιος, λόγω των σκανδάλων με τα Τέμπη και τις υποκλοπές.

Κλείνοντας, ο Κασσελάκης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συγχωνευτεί με κάποιο νέο πολιτικό σχήμα, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο μέλλον.

Exit mobile version