Σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία Ελλάδος: Ιερείς υπεξαίρεσαν 3 εκατ. ευρώ και τα ξέπλυναν σε νυχτερινά κέντρα

Σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία Ελλάδος: Ιερείς υπεξαίρεσαν 3 εκατ. ευρώ και τα ξέπλυναν σε νυχτερινά κέντρα

Ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, προχώρησε πρόσφατα σε σημαντικές ενέργειες, δεσμεύοντας τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία επιχειρηματιών που διατηρούν νυκτερινά κέντρα στην Πελοπόννησο. Οι επιχειρηματίες αυτοί βρέθηκαν να λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία προέρχονταν από δύο ιερείς υψηλής θέσης στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η υπόθεση έχει ήδη τραβήξει την προσοχή των εισαγγελικών αρχών. Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, η έρευνα αφορά κατηγορίες για κακουργηματική υπεξαίρεση κατά των δύο ιερέων, καθώς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που βαρύνει τους επιχειρηματίες που διαχειρίζονται τα νυχτερινά κέντρα. Το πόρισμα διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος για περαιτέρω διερεύνηση των κατηγοριών.

Ένας από τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες είχε και στο παρελθόν μπλεξίματα με τον νόμο, σε υποθέσεις που σχετίζονταν με την Εκκλησία, αν και τότε δεν αφορούσαν την Καθολική Εκκλησία. Παράλληλα, η Αρχή ενημέρωσε για την υπόθεση και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στο Βατικανό.

Η έρευνα της Αρχής αποκάλυψε ότι μεγάλα χρηματικά ποσά, συνολικού ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, έφυγαν από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας και μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς επιχειρηματιών νυχτερινών κέντρων. Τα ποσά αυτά φαίνονταν να επενδύονται στις επιχειρήσεις αυτές, με την τακτική αυτή να ξεκινάει πριν από οκτώ χρόνια. Τα χρήματα έφευγαν από λογαριασμούς που χειρίζονταν οι δύο ανώτεροι ιερείς και κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς συγκεκριμένων επιχειρηματιών.

Η Αρχή ενημερώθηκε για τις ύποπτες συναλλαγές από τις Τράπεζες και ξεκίνησε άμεσα ενδελεχή έλεγχο, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να χαρτογραφήσει την υπόγεια διαδρομή των χρημάτων και να εντοπίσει τον ακριβή αριθμό των εμπλεκόμενων προσώπων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις για σοβαρές αξιόποινες πράξεις, όπως η υπεξαίρεση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τελικά, η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπεξαιρέθηκαν συνολικά 3 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας, αποκαλύπτοντας την ταυτότητα τόσο των δύο ιερέων όσο και των επιχειρηματιών που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Η τελευταία παράνομη συναλλαγή εντοπίστηκε λίγες ημέρες πριν και αφορούσε το ποσό των 50.000 ευρώ.

Η έρευνα συνεχίζεται με στόχο να διαπιστωθεί το πλήρες εύρος της υπεξαίρεσης. Το πόρισμα της Αρχής έχει ήδη διαβιβαστεί στις εισαγγελικές αρχές για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ οι κατηγορίες για κακουργηματική υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος παραμένουν στο επίκεντρο της έρευνας.

Exit mobile version