BRICS+: Η σύνοδος επιβεβαίωσε τη δυναμική της – Η συμμαχία στο ζενίθ της ισχύος της και ετοιμάζεται να επεκταθεί

BRICS+: Η σύνοδος επιβεβαίωσε τη δυναμική της - Η συμμαχία στο ζενίθ της ισχύος της και ετοιμάζεται να επεκταθεί

Με κοινή διακήρυξη 43 σελίδων ολοκληρώθηκε η σύνοδος των BRICS+ στο Καζάν, η οποία διήρκησε τρεις ημέρες. Αν και αυτή τη φορά δεν εντάχθηκαν νέες χώρες στη συμμαχία, υπήρξε σημαντική εκδήλωση ενδιαφέροντος από πολλές χώρες για ένταξη, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική και την προοπτική του συνασπισμού για το μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, συμμετείχαν ηγέτες ή εκπρόσωποι από 36 χώρες, γεγονός που καταρρίπτει τους δυτικούς ισχυρισμούς περί απομόνωσης της Ρωσίας και περί διαταραχών στις σχέσεις της με την Κίνα. Ήταν φανερό ότι πολλοί ηγέτες βλέπουν την προοπτική ενός εναλλακτικού πόλου εκτός Δύσης και επιδιώκουν τη συμμετοχή τους σε αυτόν. Η σύνοδος παρακολούθησε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η συμμαχία των BRICS+, που ιδρύθηκε το 2009 από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος της. Τα τελευταία χρόνια, η συμμαχία επεκτάθηκε και περιέλαβε χώρες όπως το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Μαλαισία έχουν καταθέσει επίσημες αιτήσεις ένταξης, ενώ πολλές άλλες χώρες εκφράζουν ενδιαφέρον.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τη σύνοδο ως τη «μεγαλύτερη εκδήλωση εξωτερικής πολιτικής» που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Ρωσία. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στα δυτικά συστήματα πληρωμών και την αντιμετώπιση περιφερειακών συγκρούσεων. Η Ρωσία προώθησε έντονα την ιδέα ενός νέου συστήματος πληρωμών που θα αντικαθιστούσε το παγκόσμιο δίκτυο SWIFT, επιτρέποντας στη Μόσχα να παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις και να συνεχίζει το εμπόριο με τους εταίρους της.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνέπειες των «παράνομων μονομερών κυρώσεων» και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. Υπογράμμισαν τα οφέλη των «ταχύτερων, χαμηλού κόστους, πιο ασφαλών και περιεκτικών διασυνοριακών πληρωμών» που θα μειώσουν τα εμπόδια στο εμπόριο και θα διασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τόνισε τον σημαντικό ρόλο των BRICS+ στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι η Κίνα και η Βραζιλία έχουν υποβάλει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία. Ωστόσο, η Ουκρανία απέρριψε αυτήν την πρόταση.

Τέλος, οι ηγέτες των BRICS+ στο κοινό ανακοινωθέν τους ζήτησαν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, ενισχύοντας την υποστήριξή τους προς τη λύση δύο κρατών στην περιοχή.

Exit mobile version