Δήλωση Εμανουέλ Μακρόν για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Δεν είμαι βέβαιος πως υπερασπίζεται κάποιος οποιονδήποτε πολιτισμό σπέρνοντας τη βαρβαρότητα»

Δήλωση Εμανουέλ Μακρόν για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Δεν είμαι βέβαιος πως υπερασπίζεται κάποιος οποιονδήποτε πολιτισμό σπέρνοντας τη βαρβαρότητα»

Στην παροχή συνολικής βοήθειας ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ κατέληξε η διεθνής διάσκεψη που διοργανώθηκε ΄την Πέμπτη στο Παρίσι, με στόχο την υποστήριξη του Λιβάνου. Η διάσκεψη οργανώθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και συγκέντρωσε σημαντικές δεσμεύσεις για ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια.

Από το συνολικό ποσό, τα 800 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν ως ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των λιβανικών υποδομών και οικονομίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Νοέλ Μπαρό. Η βοήθεια στοχεύει στην άμεση ανακούφιση της χώρας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις, εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων στην περιοχή.

Ειδικότερα, η Γαλλία θα προσφέρει 100 εκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια, ενώ αντίστοιχο ποσό έχει δεσμευτεί να διαθέσει και η Γερμανία. Η Βρετανία θα συνεισφέρει με 18 εκατομμύρια ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή στήριξη προς τον Λίβανο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την έντονη υποστήριξή του για την άμεση κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ειρηνική λύση στην περιοχή. Απαντώντας στη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ανέφερε ότι ο στρατός του Ισραήλ υπερασπίζεται τον ιουδαιοχριστιανικό πολιτισμό στη Γάζα και τον Λίβανο, ο Μακρόν δήλωσε πως δεν είναι σίγουρος ότι «υπερασπίζεται κάποιος οποιονδήποτε πολιτισμό σπέρνοντας τη βαρβαρότητα».

Ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε επίσης τη βαθιά του λύπη για τη χρήση της Χεζμπολάχ από το Ιράν σε ενέργειες κατά του Ισραήλ, τονίζοντας ότι αυτό γίνεται εις βάρος των συμφερόντων του ίδιου του Λιβάνου. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, επισημαίνοντας την αύξηση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Exit mobile version