Εκλογές στις ΗΠΑ: Ποιον προτιμούν οι Έλληνες για πρόεδρο – Τι προκύπτει από την έρευνα της aboutpeople

Εκλογές στις ΗΠΑ: Ποιον προτιμούν οι Έλληνες για πρόεδρο - Τι προκύπτει από την έρευνα της aboutpeople

Μια πρόσφατη έρευνα της aboutpeople αποκαλύπτει τις απόψεις των Ελλήνων σχετικά με τις ερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Η έρευνα επικεντρώνεται στην αντίληψη των Ελλήνων για τη σημασία της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς και στις προτιμήσεις τους για τους υποψηφίους. Επιπλέον, εξετάζεται η δημοτικότητα των τελευταίων πέντε προέδρων των ΗΠΑ.

Η σημασία των αμερικανικών εκλογών για τον πλανήτη

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, συγκεκριμένα το 89,8%, θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντικό για ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτή η άποψη αντικατοπτρίζει την ευρύτερη αντίληψη ότι οι εξελίξεις στην αμερικανική πολιτική σκηνή επηρεάζουν το παγκόσμιο γίγνεσθαι και, συνεπώς, έχουν άμεσο αντίκτυπο και στη χώρα μας.

Προτιμήσεις για τους Αμερικανούς προέδρους

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες δείχνουν ξεκάθαρη προτίμηση στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Συγκεκριμένα, το 60,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Ομπάμα ήταν ο καλύτερος πρόεδρος των τελευταίων δεκαετιών, ενώ ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ με 16,5%. Οι υπόλοιποι τρεις πρόσφατοι πρόεδροι συγκεντρώνουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά: ο Μπιλ Κλίντον φτάνει το 4,7%, ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το 2,6%, και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος μόλις το 0,8%.

Γνώμη για τον Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις

Όσον αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, οι Έλληνες τείνουν να έχουν αρνητική άποψη. Συγκεκριμένα, το 72,8% των ερωτηθέντων έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη για τον πρώην πρόεδρο, ενώ μόλις το 22,8% εκφράζει θετική ή μάλλον θετική άποψη. Αντιθέτως, η Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για τις επερχόμενες εκλογές, λαμβάνει θετική και μάλλον θετική γνώμη από το 49,7% των ερωτηθέντων, ενώ το 35,8% εκφράζει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για αυτήν. Το 14,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι δεν έχει άποψη για την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Αξιολόγηση της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν

Η θητεία του Τζο Μπάιντεν αξιολογείται κυρίως αρνητικά από τους Έλληνες. Συγκεκριμένα, το 64,2% των ερωτηθέντων έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για την προεδρία του, ενώ οι θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες φτάνουν το 28,4%. Παρά την αρνητική αξιολόγηση της προεδρίας του Μπάιντεν, η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να διατηρεί μια σημαντική βάση υποστήριξης.

Προτιμήσεις για τους υποψηφίους των επερχόμενων εκλογών

Η πλειοψηφία των Ελλήνων φαίνεται να υποστηρίζει την Κάμαλα Χάρις για τις επερχόμενες εκλογές. Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιθυμεί τη νίκη της Χάρις, ενώ το 23% προτιμά τον Ντόναλντ Τραμπ. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει αυξήσει τη δημοτικότητά του στην Ελλάδα, καθώς η υποστήριξή του αυξήθηκε σχεδόν κατά 10% σε σύγκριση με μια προηγούμενη έρευνα της aboutpeople το 2020, όταν το ποσοστό του ήταν 13,4%.

Προβλέψεις για τον νικητή των εκλογών

Όταν ρωτήθηκαν για το ποιον θεωρούν πιθανότερο νικητή των εκλογών, το 46,3% των Ελλήνων «βλέπει» νίκη για την Κάμαλα Χάρις, ενώ το 32,6% θεωρεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει. Το 21,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει κάποια άποψη για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η επίδραση των εκλογών στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (52,2%) πιστεύουν ότι όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν θα υπάρξει σημαντική διαφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ωστόσο, το 30,3% των Ελλήνων θεωρεί ότι η Χάρις θα είναι πιο ευνοϊκή για τα ελληνικά συμφέροντα, ενώ το 10,4% πιστεύει ότι ο Τραμπ θα ευνοήσει περισσότερο την Ελλάδα.

Συναισθήματα σε περίπτωση νίκης των υποψηφίων

Η έρευνα κατέγραψε και τα συναισθήματα των Ελλήνων σε περίπτωση νίκης των δύο υποψηφίων. Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές, το 41,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα αισθανθεί ανασφάλεια, ενώ το 25,1% ανέφερε ότι θα νιώσει φόβο. Μόλις το 9,2% δήλωσε ότι θα νιώσει ελπίδα, και το 8,8% ανακούφιση. Σε αντίθεση, το 33,2% των Ελλήνων θα αισθανθεί ανακούφιση σε περίπτωση νίκης της Κάμαλα Χάρις, ενώ το 21,9% θα αισθανθεί ανασφάλεια. Η ελπίδα κατατάσσεται τρίτη με 15,8%, ενώ το 10,2% δήλωσε ότι θα νιώσει φόβο.

Exit mobile version