Γάζα: Ισραηλινό χτύπημα σε καταφύγιο εκτοπισμένων – 18 νεκροί – ανάμεσά τους 13 παιδιά

Γάζα: Ισραηλινό χτύπημα σε καταφύγιο εκτοπισμένων – 18 νεκροί - ανάμεσά τους 13 παιδιά

Ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι άνθρωποι, σκότωσε τουλάχιστον 17 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με Παλαιστίνιους ιατρικούς αξιωματούχους. Το χτύπημα σημειώθηκε την Πέμπτη, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωνε ότι το Ισραήλ είχε επιτύχει τον στόχο του να “διαλύσει αποτελεσματικά” τη Χαμάς. Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση δεκάδων Ισραηλινών ομήρων θα συνεχιστούν “τις επόμενες ημέρες”.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο Άουντα, 42 άνθρωποι τραυματίστηκαν από το χτύπημα στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ. Από τα θύματα, 13 ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών και τρεις γυναίκες, όπως καταγράφεται στα αρχεία του νοσοκομείου. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι στόχος του ήταν μαχητές της Χαμάς που βρίσκονταν στο σχολείο, χωρίς όμως να παρουσιάσει αποδείξεις για αυτό. Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει αρκετά πλήγματα σε σχολεία που έχουν χρησιμοποιηθεί ως καταφύγια τους τελευταίους μήνες, ισχυριζόμενο ότι στοχεύει μαχητές της Χαμάς που κρύβονται ανάμεσα σε πολίτες. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα πλήγματα έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο γυναικών και παιδιών.

Ο Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ, το οποίο λειτουργεί ως βασικός μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματευτές θα επιστρέψουν στη Ντόχα για να επαναλάβουν τις συνομιλίες. «Αυτό που πρέπει πραγματικά να καθορίσουμε είναι αν η Χαμάς είναι έτοιμη να συμμετάσχει», δήλωσε ο Μπλίνκεν, κατά την 11η επίσκεψή του στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου. Μέχρι στιγμής, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Χαμάς δεν έχουν δείξει σημάδια αλλαγής της θέσης τους.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε στο Al Mayadeen, έναν λιβανέζικο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ευθυγραμμισμένο με το Ιράν και τους συμμάχους του, ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση της Χαμάς. Ο Χαμντάν τόνισε ότι οι εκπρόσωποι της Χαμάς ενημερώθηκαν από τους διαμεσολαβητές στο Κάιρο για την πιθανότητα αναβίωσης των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός, αλλά επανέλαβε ότι η ομάδα επιμένει στον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα και στην πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από την περιοχή.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας, θα μεταβεί στο Κατάρ την Κυριακή για να συναντηθεί με τον διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπερνς, και τον πρωθυπουργό του Κατάρ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να αναζωογονήσουν τις διαπραγματεύσεις μετά τη δολοφονία του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, στη Γάζα την προηγούμενη εβδομάδα, αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει δείξει σημάδια μετριασμού των απαιτήσεών της από τις διαπραγματεύσεις που είχαν σταματήσει το καλοκαίρι.

Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε επίσης επιπλέον αμερικανική βοήθεια ύψους 135 εκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστίνιους, ενώ παράλληλα κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Exit mobile version