Γκουτέρες προς Πούτιν στην σύνοδο της BRICS στην Καζάν: “Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”

Γκουτέρες προς Πούτιν στην σύνοδο της BRICS στην Καζάν: "Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο"

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» πραγματοποιήθηκε κατά «παραβίαση» του διεθνούς δικαίου, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη συνάντησή του χθες Πέμπτη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η δήλωση αυτή έγινε στο περιθώριο της συνόδου της BRICS στην Καζάν, με τον Γκουτέρες να «επανέλαβε τη θέση ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έγινε κατά παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», όπως ανέφερε το δελτίο Τύπου από τις υπηρεσίες του στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, ο Γκουτέρες εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια «δίκαιη ειρήνη», η οποία να βασίζεται στον Χάρτη και το διεθνές δίκαιο.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε επίσης στον Ρώσο πρόεδρο την υποστήριξή του για την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα», μια θαλάσσια διαδρομή κομβικής σημασίας για την Ουκρανία και για την παγκόσμια ασφάλεια στον τομέα των τροφίμων και της ενέργειας. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Γκουτέρες «υποστηρίζει πλήρως τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ως προς αυτό», και χαιρέτισε τις προσπάθειες της Τουρκίας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Μαύρη Θάλασσα αποτελεί κρίσιμη εμπορική διαδρομή για την Ουκρανία, η οποία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών και εξαγωγέων σιτηρών παγκοσμίως, αλλά έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την αποχώρηση της Ρωσίας τον Ιούλιο του 2023 από τη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία είχε διαπραγματευθεί το καλοκαίρι του 2022 υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ. Μετά την απόσυρση της Μόσχας, το Κίεβο δημιούργησε έναν νέο διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω του οποίου συνεχίζει να εξάγει αγροτικά προϊόντα, κυρίως σιτηρά, παρά τις απειλές από τη ρωσική πλευρά να στοχεύσει πλοία που χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι είχαν να συναντηθούν από τον Απρίλιο του 2022, συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση «στην απόλυτη ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο, καθώς και την ανάγκη να αποφευχθεί νέα περιφερειακή κλιμάκωση», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα.

Exit mobile version