Καταγγελία του CNN: “Το Ισραήλ χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους αμάχους ως ασπίδες” 

Καταγγελία του CNN: "Το Ισραήλ χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους αμάχους ως ασπίδες" 

Με τη σφαγή να συνεχίζεται στη Λωρίδα της Γάζας, ένα δημοσίευμα του CNN αποκαλύπτει τις πρακτικές του ισραηλινού στρατού (IDF), που φέρεται να χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Το ρεπορτάζ στηρίζεται σε μαρτυρίες, τόσο από έναν στρατιώτη του IDF όσο και από πέντε πρώην Παλαιστίνιους κρατούμενους, οι οποίοι δήλωσαν ότι υπήρξαν θύματα αυτής της τακτικής.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και μήνες τη Χαμάς για την «εκμετάλλευση» αμάχων, υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση κρύβει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό μέσα σε σπίτια, νοσοκομεία και άλλες δομές. Η Χαμάς αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι δεν χρησιμοποιεί αμάχους με αυτό τον τρόπο.

Σύμφωνα με το CNN, ο IDF φέρεται να εξαναγκάζει Παλαιστίνιους αμάχους να εισέλθουν πρώτοι σε σπίτια και σήραγγες που ίσως έχουν παγιδευτεί με εκρηκτικά, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο οι Ισραηλινοί στρατιώτες. Η συγκεκριμένη τακτική έχει ονομαστεί «Πρωτόκολλο κουνουπιών» και αποτελεί, όπως φαίνεται, μέρος της στρατηγικής του IDF.

Οι μαρτυρίες που καταγράφηκαν αποκαλύπτουν ότι ο στρατιώτης που μίλησε στο CNN επιβεβαίωσε τη χρήση αυτής της πρακτικής, τονίζοντας ότι η μονάδα του είχε κρατήσει δύο Παλαιστίνιους αιχμαλώτους – ένα 16χρονο αγόρι και έναν άνδρα 20 ετών – με σκοπό να τους χρησιμοποιήσουν ως ασπίδες για να διερευνήσουν επικίνδυνες περιοχές. Όπως ανέφερε, «τους είπαμε να μπουν στο κτίριο πριν από εμάς», εξηγώντας ότι, αν υπήρχαν παγίδες, θα έπεφταν πάνω στους αμάχους και όχι στους στρατιώτες. Η εντολή αυτή, κατά τον στρατιώτη, είχε δοθεί από έναν αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών, και όταν ο ίδιος αμφισβήτησε τη νομιμότητά της, του απάντησαν «είναι καλύτερα να εκραγεί ο Παλαιστίνιος παρά οι στρατιώτες μας».

Συνεχίζοντας την αφήγησή του, ο στρατιώτης εξήγησε πως, μετά από δύο ημέρες, αυτός και οι υπόλοιποι στρατιώτες της μονάδας του αρνήθηκαν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την πρακτική αυτή. Ο διοικητής τους, παρότι αρχικά επέμενε, τελικά απελευθέρωσε τους δύο Παλαιστίνιους αμάχους. Κατά τον στρατιώτη, το γεγονός ότι οι αμάχοι αφέθηκαν ελεύθεροι υποδεικνύει ότι δεν είχαν καμία σχέση με τη Χαμάς, «δεν ήταν τρομοκράτες».

Ανάλογες μαρτυρίες δόθηκαν και από τους πέντε Παλαιστίνιους πρώην κρατούμενους, οι οποίοι ανέφεραν ότι συνελήφθησαν από τον IDF και εξαναγκάστηκαν να προχωρούν πρώτοι σε δυνητικά επικίνδυνους χώρους πριν από τους στρατιώτες. Ο 20χρονος Μοχάμαντ Σαάντ από την Τζαμπάλια, αφού εγκατέλειψε το σπίτι του λόγω ισραηλινού βομβαρδισμού στη βόρεια Γάζα, δήλωσε ότι κρατήθηκε από τον στρατό για 47 ημέρες και χρησιμοποιήθηκε για αποστολές αναγνώρισης. Περιέγραψε ότι του έδωσαν στρατιωτική στολή, κάμερα και έναν κόφτη μετάλλων και του ζητήθηκε να εισέλθει σε σήραγγες και να ερευνήσει διάφορα αντικείμενα.

Ο Σαάντ αφηγείται ότι σε μία από τις αποστολές του, του ζητήθηκε να πλησιάσει και να κινηματογραφήσει ένα άρμα μάχης που είχε εγκαταλειφθεί από τον ισραηλινό στρατό. Τρομοκρατημένος, προσπάθησε να αποφύγει τη συγκεκριμένη ενέργεια, με αποτέλεσμα να δεχτεί χτύπημα με το κοντάκι ενός τουφεκιού στην πλάτη. Τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε σε νοσοκομείο στο Ισραήλ για θεραπεία.

Ανάμεσα στους αμάχους που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν ως ασπίδες υπήρξαν και ανήλικοι, όπως ο 17χρονος Μοχάμαντ Σπίρ, που ανέφερε ότι συνελήφθη από Ισραηλινούς στρατιώτες μετά τον θάνατο του πατέρα και της αδελφής του σε επιδρομή. Ο ίδιος περιγράφει ότι τον μετέφεραν σε κτίρια που πιθανόν έκρυβαν εκρηκτικά ή μαχητές, αναγκάζοντάς τον να μπει πρώτος.

Ο 59χρονος γιατρός Γιάγια Καλίλ Αλ-Καγιάλι από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, διηγήθηκε την εμπειρία του όταν ένας επικεφαλής ισραηλινός στρατιωτικός τού ζήτησε να ανιχνεύσει το έδαφος για τυχόν σήραγγες ή μαχητές, εισερχόμενος σε επικίνδυνα διαμερίσματα. Είχε μάλιστα την αίσθηση ότι θα σκοτωνόταν ή θα βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο, αλλά, τελικά, αφέθηκε ελεύθερος αφού δεν εντόπισε κανέναν μαχητή της Χαμάς.

Σύμφωνα με τη θέση του ισραηλινού στρατού, αρνούνται ότι εφαρμόζουν τέτοιες τακτικές, υποστηρίζοντας ότι «οι οδηγίες του IDF απαγορεύουν αυστηρά τη χρήση κρατουμένων πολιτών της Γάζας για στρατιωτικές επιχειρήσεις» και ότι οι σχετικές οδηγίες επαναλαμβάνονται τακτικά στους στρατιώτες.

Το διεθνές δίκαιο ρητά απαγορεύει τη χρήση αμάχων για στρατιωτική προστασία ή συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, μάλιστα, είχε απαγορεύσει αυτή την πρακτική από το 2005, μετά από καταγγελίες οργανώσεων για τα δικαιώματα που αναφέρθηκαν στη χρήση Παλαιστίνιων πολιτών σε επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη.

Exit mobile version