Συνεχίζεται η κόντρα Ζελένσκι – Γκουτέρες: Ο Ουκρανός πρόεδρος αρνήθηκε να δεχτεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στο Κίεβο

Συνεχίζεται η κόντρα Ζελένσκι – Γκουτέρες: Ο Ουκρανός πρόεδρος αρνήθηκε να δεχτεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στο Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρνήθηκε να δεχτεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο Κίεβο, κατηγορώντας τον ότι η συμπεριφορά του Γκουτέρες «προσβάλλει το κύρος του ΟΗΕ». Η αφορμή για την άρνηση υποδοχής του γενικού γραμματέα υπήρξε η πρόσφατη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας BRICS που έλαβε χώρα στο Καζάν της Ρωσίας, μια κίνηση που θεωρήθηκε απαράδεκτη από την ουκρανική προεδρία.

Ανώτερος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης ανέφερε πως ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί το Κίεβο μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο στο Καζάν. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, ο Ζελένσκι δεν αποδέχτηκε την πρόταση του γενικού γραμματέα λόγω του «εξευτελισμού του Διεθνούς Δικαίου» που συντελέστηκε στη σύνοδο, μια δήλωση που αναδεικνύει την απογοήτευση της Ουκρανίας σχετικά με την απόφαση του Γκουτέρες να παραβρεθεί στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του Καζάν, ταξίδεψε στη Ρωσία την Πέμπτη, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου. Κατά τη συνάντησή τους, εκπρόσωποι του Γκουτέρες μετέφεραν τη θέση του, σύμφωνα με την οποία η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, μια θέση που είχε ήδη εκφραστεί από τον ΟΗΕ σε προηγούμενες δηλώσεις. Το Κρεμλίνο, ωστόσο, δεν έδωσε καμία πληροφορία ή περιγραφή για τη συζήτηση που έλαβε χώρα μεταξύ του Γκουτέρες και του Πούτιν.

Στη σύνοδο κορυφής των BRICS, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Γκουτέρες, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, κάλεσε για μια «δίκαιη ειρήνη». Με αυτήν τη δήλωση, ο Γκουτέρες επανέλαβε, εν πολλοίς, τα λόγια του Ζελένσκι, παραθέτοντας στοιχεία του «σχεδίου νίκης» του Ουκρανού προέδρου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση θεωρήθηκε εσφαλμένη από την πλευρά της Ουκρανίας, η οποία είχε ήδη εκφράσει δυσφορία για το ταξίδι του γενικού γραμματέα στη Ρωσία, θεωρώντας την ως «κακή επιλογή» με αρνητικό αντίκτυπο στο κύρος του ΟΗΕ.

Η έντονη απογοήτευση της Ουκρανίας για τη στάση του Γκουτέρες εκφράστηκε ακόμη πιο συγκεκριμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Εκπρόσωποι του υπουργείου επεσήμαναν ότι ο γενικός γραμματέας απέρριψε πρόσκληση της Ουκρανίας για την πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη που θα λάμβανε χώρα στην Ελβετία. Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να παραστεί στη συνάντηση στο Καζάν, αποδεχόμενος την πρόσκληση από τον Ρώσο πρόεδρο, τον οποίο η Ουκρανία χαρακτηρίζει ως «εγκληματία πολέμου».

Exit mobile version