ΣΥΡΙΖΑ για τους προστατευόμενους μάρτυρες: “Απόφαση – ταφόπλακα στον θεσμό της προστασίας μαρτύρων”

ΣΥΡΙΖΑ για τους προστατευόμενους μάρτυρες: "Απόφαση - ταφόπλακα στον θεσμό της προστασίας μαρτύρων"

«Ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόσφατη απόφαση της οικονομικής εισαγγελέως για την άρση της προστασίας των δύο κομβικών μαρτύρων στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως ο θεσμός της προστασίας μαρτύρων εφαρμόζεται ευρέως σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο, καθώς συμβάλλει στην προώθηση της δικαιοσύνης, ιδιαίτερα σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος.

Σε συνέχεια αυτής της τοποθέτησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει: «Ο θεσμός άλλωστε των προστατευόμενων μαρτύρων ή μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ήταν που συντέλεσε στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου Novartis». Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι πανηγυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας και του κυβερνητικού εκπροσώπου αποσκοπούν στην αποπροσανατολισμό από τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή τη σημασία της αποκάλυψης της αλήθειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει πως οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, σε συνδυασμό με τις καταθέσεις μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική δικαιοσύνη, οδήγησαν τη Novartis να προχωρήσει σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατομμυρίων δολαρίων. Από το συνολικό αυτό ποσό, τα 310 εκατομμύρια αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική κυβέρνηση δεν προχώρησε ποτέ σε ενέργειες εναντίον της πολυεθνικής εταιρείας.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis είχαν τιμηθεί το 2020 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου τους απονεμήθηκε το ετήσιο βραβείο για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση». Το βραβείο αυτό απονέμεται προς τιμήν της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Daphne Caruana Galizia, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στην προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει την τοποθέτησή του με δύο ακόμη σχόλια. Πρώτον, τονίζει ότι «το δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη άνοιξε φυσικά η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τη φετινή τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων», όπως υπενθύμισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με τη δήλωσή του. Δεύτερον, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση δηλαδή έφτιαξε το πλαίσιο και το περιβάλλον για να παρθεί η απόφαση-ταφόπλακα στο καθεστώς της προστασίας μαρτύρων».

Exit mobile version