Σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα στη Φθιώτιδα: Ανακαλύφθηκε μεγάλος τάφος από την περίοδο του Βασιλιά Φιλίππου

Σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα στη Φθιώτιδα: Ανακαλύφθηκε μεγάλος τάφος από την περίοδο του Βασιλιά Φιλίππου

Κατά τη διάρκεια των εργασιών για το μεγάλο έργο κατασκευής δικτύων αποχέτευσης στους οικισμούς Καραβόμυλου, Αχινού, Παραλίας Ραχών, Ραχών, Αυλακίου και την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) του Δήμου Στυλίδας, εντοπίστηκε ένα σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα, μοναδικό για την Ανατολική Φθιώτιδα.

Σύμφωνα με το LamiaReport, οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν έναν μεγάλο τάφο, που πιθανολογείται ότι είναι Μακεδονικός και χρονολογείται από την εποχή του Βασιλιά Φιλίππου, τον 4ο αιώνα π.Χ. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του τάφου είναι η καμάρα του (καμαροσκεπής), η οποία ενισχύει την πιθανότητα να ανήκει στην περίοδο του Φιλίππου, ενώ το μέγεθος και η κατασκευή του υποδηλώνουν ότι ανήκε σε σημαντική προσωπικότητα, πιθανότατα μέλος ανώτερης κοινωνικής τάξης ή εκπρόσωπο του Βασιλικού Οίκου της Μακεδονίας ή της Μακεδονικής Φρουράς.

Παρότι ο τάφος είναι συλημένος, τόσο από την αρχαιότητα όσο και σε μεταγενέστερες εποχές, όπως συμβαίνει συχνά με τέτοιου είδους ευρήματα στην Ελλάδα, το γεγονός αυτό δεν μειώνει τη σημασία του.

Αυτή τη στιγμή, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας εργάζεται μεθοδικά για την πλήρη αποκάλυψη του ταφικού μνημείου, όπως ανέφερε η Αρχαιολόγος και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών, Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, Αριστέα Παπασταθοπούλου, σε δηλώσεις της στο LamiaReport.

Παράλληλα, παρών στον χώρο βρέθηκε και ο Δήμαρχος Στυλίδας, Γιάννης Αποστόλου, ο οποίος εξέφρασε τη δέσμευσή του να συνεργαστεί στενά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού ευρήματος. Ο στόχος είναι να συνεχιστούν οι ανασκαφικές έρευνες και να μετατραπεί η Ανατολική Φθιώτιδα σε προορισμό αρχαιολογικού τουρισμού, αξιοποιώντας το εύρημα προς όφελος της τοπικής κοινότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Exit mobile version