Ξεκίνησαν τα αντίποινα του Ισραήλ: 100 πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το Ιράν – Δεν χτυπήθηκαν πυρηνικά και πετρέλαια

Ξεκίνησαν τα αντίποινα του Ισραήλ: 100 πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το Ιράν – Δεν χτυπήθηκαν πυρηνικά και πετρέλαια

Ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ με την ονομασία “Ημέρα Μετάνοιας” στο Ιράν, με περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και F-35, για την εκτόξευση πυραύλων από μεγάλες αποστάσεις έως και 2.000 χιλιόμετρα. Η επίθεση διεξήχθη σε τρία διαδοχικά κύματα και στόχευσε αποκλειστικά στρατιωτικές υποδομές, όπως εγκαταστάσεις πυραύλων και συστήματα αεράμυνας, χωρίς να περιλάβει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Το Ισραήλ προχώρησε στην εν λόγω ενέργεια ως απάντηση σε ιρανική επίθεση με ρουκέτες στις 1 Οκτωβρίου με την εκτόξευση 180-200 πυραύλων κατά του εβραϊκού κράτους.

Η αρχική πληροφορία για την επίθεση δημοσιεύτηκε από τα μέσα ενημέρωσης και, στη συνέχεια, επιβεβαιώθηκε επισήμως από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και ισραηλινούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με τις IDF, η επίθεση περιλάμβανε μόνο στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος του Ιράν, αποφεύγοντας υποδομές που συνδέονται με τη βιομηχανία πετρελαίου και ενέργειας, όπως μετέδωσε και το αμερικανικό δίκτυο CBS News. Λίγο πριν από την επίθεση, στην Τεχεράνη ακούστηκαν ήχοι εκρήξεων, οι οποίοι αποδόθηκαν σε αμυντικά συστήματα αεράμυνας που ενεργοποιήθηκαν.

Η ανάπτυξη των ισραηλινών αεροσκαφών για την επιχείρηση επιβεβαιώθηκε και από την Jerusalem Post, η οποία ανέφερε τη χρήση τουλάχιστον 100 μαχητικών, μεταξύ αυτών και των πέμπτης γενιάς F-35 stealth. Τα αεροσκάφη επιχειρούσαν από αποστάσεις που έφταναν έως και τα 2.000 χιλιόμετρα. Η Ισραηλινή απάντηση εντάθηκε έπειτα από την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, με την οποία το Ιράν έπληξε το Ισραήλ. Το ισραηλινό επιτελείο στρατού επεσήμανε ότι η στόχευση περιορίστηκε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως υπογραμμίζει το CBS News, διατηρώντας εκτός πεδίου τους ενεργειακούς στόχους.

Σύμφωνα με τη Washington Post, στους στόχους της ισραηλινής επίθεσης συμπεριλήφθηκαν συγκεκριμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως συστήματα αεράμυνας και εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο κατάλογος των στόχων περιλάμβανε αποκλειστικά στρατιωτικές υποδομές, γεγονός που επιβεβαιώνει τη στόχευση στρατιωτικών δομών από τις IDF.

Αρχές Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Yoav Galant, είχε διαμηνύσει ότι το Ιράν θα λάμβανε σκληρή απάντηση για την πυραυλική επίθεση, δηλώνοντας: «Όσοι προσπαθούν να βλάψουν το κράτος του Ισραήλ θα το πληρώσουν». Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός είχε αναφέρει ότι το Ισραήλ διατηρεί την ετοιμότητα για επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτής της κίνησης. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια ενέργεια, θέτοντας περιορισμούς στις στρατιωτικές επιλογές του Ισραήλ.

Exit mobile version