Εκλογές στη Γεωργία: Το φιλορωσικό «Γεωργιανό Όνειρο» έρχεται πρώτο με ποσοστό 53%

Εκλογές στη Γεωργία: Το φιλορωσικό «Γεωργιανό Όνειρο» έρχεται πρώτο με ποσοστό 53%

Με καταμετρημένο το 70% των εκλογικών τμημάτων, το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας, το Γεωργιανό Όνειρο, προηγείται στις βουλευτικές εκλογές, κατακτώντας ποσοστό 53%, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Την ίδια στιγμή, ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός της αντιπολίτευσης, αποτελούμενος από τέσσερα κόμματα, συγκεντρώνει το 38,28% των ψήφων. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ανήλθε στο 58,94%.

Οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος δήλωσαν ότι, βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, το Γεωργιανό Όνειρο αναμένεται να εξασφαλίσει περίπου 90 από τις συνολικά 150 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA. Αντίθετα, η Τίνα Μποκουτσάβα, επικεφαλής του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος, που ανήκει στην αντιπολίτευση, υποστήριξε σε δήλωσή της στο πρακτορείο Reuters ότι το Γεωργιανό Όνειρο δεν κατάφερε τελικά να επικρατήσει.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, παρά το γεγονός ότι τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, προχώρησε σε συγχαρητήρια δήλωση προς το Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο χαρακτήρισε φιλορωσικό, κάνοντας λόγο για «συντριπτική νίκη» του κόμματος στις εκλογές. Στο μήνυμά του τόνισε ότι «οι κάτοικοι της Γεωργίας ξέρουν ποιο είναι το καλύτερο για τη χώρα τους και σήμερα ακούστηκε η φωνή τους».

Με το τέλος της εκλογικής διαδικασίας επικράτησε σύγχυση σχετικά με τα αποτελέσματα των exit polls, τα οποία έδωσαν αντιφατικές προβλέψεις για την έκβαση των εκλογών. Ένα από τα exit polls έδειχνε σαφή νίκη του κυβερνώντος κόμματος, ενώ δύο άλλα προέβλεπαν ότι η αντιπολίτευση θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το τηλεοπτικό κανάλι Imedi TV, γνωστό για την υποστήριξή του στο Γεωργιανό Όνειρο, προέβλεψε νίκη του συντηρητικού κόμματος με ποσοστό 56%. Αντίθετα, τα κανάλια Formula και Mtavari Arkhi, που στηρίζουν την αντιπολίτευση, ανέφεραν ότι τα φιλοδυτικά κόμματα θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο 150μελές κοινοβούλιο, δημιουργώντας αντιφατικές εντυπώσεις σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα.

Exit mobile version