Επίθεση Ερντογάν στις ΗΠΑ: «Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή για τα δικά τους συμφέροντα και για την ασφάλεια του Ισραήλ»

Επίθεση Ερντογάν στις ΗΠΑ: «Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή για τα δικά τους συμφέροντα και για την ασφάλεια του Ισραήλ»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή» για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και την ασφάλεια του Ισραήλ. Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Ρωσία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία προωθεί μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την επιβολή συνολικού εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων στη Γάζα και τον Λίβανο, που, όπως σημείωσε, κοστίζουν εκατοντάδες ζωές καθημερινά. Ο Ερντογάν τόνισε ότι αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που υποστηρίζουν αυτή την κίνηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μια «Συμμαχία της Ανθρωπότητας» για μια διαρκή ειρήνη.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση του PKK στην Άγκυρα, που είχε ως στόχο τις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας και προκάλεσε θύματα και τραυματισμούς, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην εξάλειψη της τρομοκρατίας. Στη συνέχεια της επίθεσης, ο τουρκικός στρατός και η υπηρεσία πληροφοριών προχώρησαν σε αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του PKK/YPG στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, με στόχο, όπως είπε, «μια Τουρκική Δημοκρατία χωρίς τρομοκρατία».

Σχετικά με τη σχέση των ΗΠΑ με το PYD/YPG, το οποίο χαρακτήρισε ως «παρακλάδι του PKK στη Συρία», ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί στηρίζουν προσωρινά την οργάνωση, αλλά, όπως δήλωσε, θα πρέπει να διακόψουν αυτή τη σχέση στο μέλλον. Επισήμανε επίσης ότι οι προσπάθειες της οργάνωσης να βρει στήριξη από δυτικές χώρες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι αν και οι συζητήσεις για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή συνεχίζονται, αυτή η αποχώρηση θα είναι τακτική και όχι στρατηγική, επισημαίνοντας ότι η σταθερή απομάκρυνση των ΗΠΑ δεν φαίνεται πιθανή στο άμεσο μέλλον.

Exit mobile version