Μάκης Βορίδης στον «Σκάι 100,3»: “Εξαιρετικά σημαντική η απόφαση της δικαιοσύνης για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis”

Μάκης Βορίδης στον «Σκάι 100,3»: "Εξαιρετικά σημαντική η απόφαση της δικαιοσύνης για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis"

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας για την άρση της προστασίας των δύο μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis ως «εξαιρετικά σημαντική». Στη συνέντευξή του στον «Σκάι 100,3», εξήγησε ότι η απόφαση προήλθε από την αξιολόγηση της συνεισφοράς των προστατευόμενων μαρτύρων και υπογράμμισε την ανάγκη για δικλείδες ασφαλείας στους θεσμούς προστασίας. Με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που προώθησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η δικαιοσύνη κατέληξε σε αυτή την κρίσιμη απόφαση, καθώς πριν δεν υπήρχε η δυνατότητα άρσης της απόλυτης προστασίας που απολάμβαναν οι μάρτυρες.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η άρση της προστασίας συνδέεται με την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των μαρτύρων, αναφέροντας πως αυτό μπορεί να σημαίνει ότι «είτε δεν εισέφεραν κάτι σημαντικό είτε εισέφεραν ψευδή στοιχεία». Παράλληλα, διευκρίνισε πως, παρά τη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υποστηρίζει την κατάργηση της διαδικασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Με αφορμή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο υπουργός τόνισε ότι η προστασία των μαρτύρων δεν μπορεί να είναι απόλυτη, ειδικά όταν «είναι προφανές ότι πρόκειται για ψευδομάρτυρες».

Ο υπουργός εξέφρασε προβληματισμούς σχετικά με το ενδεχόμενο να καταθέτουν ψευδή στοιχεία οι μάρτυρες, χωρίς να υφίστανται συνέπειες, αναρωτώμενος πώς οι συγκεκριμένοι μάρτυρες είχαν την πρόθεση να διατυπώσουν ψευδείς καταθέσεις εναντίον πολιτικών προσώπων όπως οι Σαμαράς, Πικραμμένος, Βενιζέλος και Γεωργιάδης, χωρίς να υπάρχει προσωπικό κίνητρο ή προηγούμενη αντιπαράθεση.

Αναφορικά με τις ποινικές διαδικασίες, ο υπουργός επεσήμανε ότι έχουν ήδη κατατεθεί μηνύσεις από την εποχή που οι μάρτυρες απολάμβαναν προστασία και ότι στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης, η προανάκριση θα εξετάσει κάθε σχετική λεπτομέρεια.

Σχετικά με την πολιτική διάσταση της υπόθεσης και το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Βορίδης δήλωσε πως «θα το εξετάσουμε». Αναγνώρισε ότι θα ήταν σκόπιμο να ακολουθηθεί μια πολιτική διαδικασία για να διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη με την υπόθεση αυτή.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός τον χαρακτήρισε «οργανικό και σπλαχνικό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι τυχόν παρατηρήσεις ή ζητήματα θα λειτουργούν προς όφελος της ενότητας και της παραγωγικότητας, και όχι διαιρετικά.

Τέλος, ο κ. Βορίδης απάντησε σε ερώτημα για το αν δικαιούται ένας βουλευτής της συμπολίτευσης να αρνηθεί ψήφο στον προϋπολογισμό, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία ως «κεντρική πολιτική απόφαση» και εκφράζοντας την ελπίδα να μην προκύψει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε «μείζον πολιτικό γεγονός».

Exit mobile version