Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Ελλάδα από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου 

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Ελλάδα από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου 

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου, κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, ο κ. Σταϊνμάιερ θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Κρήτη.

Η ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας αναφέρει ότι η επίσκεψη θα αντικατοπτρίζει τη μεγάλη ποικιλομορφία και εγγύτητα των ελληνογερμανικών σχέσεων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ιστορική μνήμη και τις σύγχρονες πολιτικές προκλήσεις, όπως η μετανάστευση και η βιωσιμότητα, έως τη συνεργασία στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης και του πολιτισμού.

Ο κ. Σταϊνμάιερ αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Τρίτης 29 Οκτωβρίου. Εκεί, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα επισκεφθεί το υπό ανέγερση Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει σε συζήτηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις στο Ινστιτούτο Γκέτε, στην οποία θα λάβει μέρος και ο πρώην προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, Ότο Ρεχάγκελ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Γερμανός Πρόεδρος θα μεταβεί στην Αθήνα και θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρίας Boehringer Ingelheim στο Κορωπί, ενώ αργότερα θα επισκεφθεί το ατελιέ του καλλιτέχνη Τεό Τριανταφυλλίδη και θα συναντηθεί με καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην «Μπιενάλε» της Αθήνας.

Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, ο κ. Σταϊνμάιερ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και κατόπιν θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές στο Προεδρικό Μέγαρο από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την οποία θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αργότερα, ο Γερμανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Νομισματικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο Ιλίου Μέλαθρον, την πρώην κατοικία της οικογένειας Σλήμαν, και στη συνέχεια θα παραστεί σε εκδήλωση για τα 150 χρόνια του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Σταϊνμάιερ θα επισκεφθεί κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μαλακάσα και το βράδυ θα παρακολουθήσει κονσέρτο της τσελίστριας Τάνια Τέτσλαφ στον Κεραμεικό. Η ημέρα θα κλείσει με δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, ο κ. Σταϊνμάιερ θα επισκεφθεί την Κρήτη, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο για τα Θύματα της Καταστροφής του Κανδάνου. Στο δημαρχείο της πόλης θα επισκεφθεί τη συλλογή για την καταστροφή του χωριού από τους Γερμανούς το 1941 και θα συναντηθεί με επιζώντες. Αργότερα, θα επισκεφθεί το Terra Creta, ένα πρόγραμμα του γερμανικού τουριστικού ομίλου ΤUI με τίτλο «Από το χωράφι στο πιρούνι», όπου θα συνομιλήσει με εργαζόμενους και συμμετέχοντες.

Exit mobile version