Ουκρανία: Οι G7 συμφώνησαν να της χορηγήσουν δάνειο 50 δισ. δολαρίων

Ουκρανία: Οι G7 συμφώνησαν να της χορηγήσουν δάνειο 50 δισ. δολαρίων

Οι ηγέτες της G7 κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τους όρους παροχής δανείου ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Το πακέτο χρηματοδότησης προβλέπεται να εξυπηρετηθεί και να αποπληρωθεί από τα έκτακτα έσοδα των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της G7. «Στόχος μας είναι η εκταμίευση των κεφαλαίων να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους», επισημαίνεται περαιτέρω.

Η συμφωνία του Ιουνίου από τους ηγέτες της G7 περιλάμβανε τη χρήση των εσόδων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ως εγγύηση για δάνεια ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία. Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυτό που παρέμενε εκκρεμές ήταν ο καθορισμός των τεχνικών λεπτομερειών, οι οποίες οριστικοποιήθηκαν την Παρασκευή.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών της G7 βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Η G7 παραμένει ακλόνητη στην αλληλεγγύη της για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον αγώνα της για ελευθερία, ανάκαμψη και ανοικοδόμηση», επισημαίνεται στη δήλωση της Ομάδας των Επτά, προσθέτοντας ότι «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του προέδρου (της Ρωσίας) Πούτιν».

Exit mobile version