Συνέντευξη Φαραντούρη στην ΕΡΤ: “Συνέδριο και εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν – Επιβάλλεται να γίνει ντιμπέιτ”

Συνέντευξη Φαραντούρη στην ΕΡΤ: "Συνέδριο και εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν – Επιβάλλεται να γίνει ντιμπέιτ"

Ο Νικόλας Φαραντούρης, υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι το όραμά του για το κόμμα είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ που θα περιλαμβάνει όλα τα μέλη του και κανείς δεν θα περισσεύει. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Φαραντούρης εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με την ενότητα και τις αναγκαίες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του κόμματος, αλλά και τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες.

Σε ερώτηση για το εάν ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος βάσει της απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, ο κ. Φαραντούρης σχολίασε ότι «δεν έχω υπόψη μου κάποια απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Έτσι κι αλλιώς εγώ δεν συμμετέχω ούτε στην επιτροπή αυτή, ούτε στην Πολιτική Γραμματεία, ούτε στην Κεντρική Επιτροπή. Συμμετέχω ως ευρωβουλευτής». Διευκρίνισε επίσης ότι είχε προσπαθήσει δύο μήνες πριν να αποτρέψει την εσωτερική αναταραχή και τη φθορά που πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είχε εισηγηθεί την προσφυγή σε εκλογές, αλλά το αίτημά του δεν εισακούστηκε.

Ο κ. Φαραντούρης σημείωσε ότι έχει καταθέσει την υποψηφιότητά του με αίσθημα ευθύνης, επιθυμώντας να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πορεία εξωστρέφειας και σταθερότητας, προσφέροντας απαντήσεις στα καίρια κοινωνικά ζητήματα. Υπογράμμισε ότι «η πολυδιάσπαση της αντιπολίτευσης έναν και μόνο διευκολύνει, τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του», καθιστώντας αναγκαία τη δημιουργία ενός κόμματος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και να ηγείται των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων.

Απαντώντας στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ριζικές αλλαγές, τόνισε ότι το κόμμα χρειάζεται ανασυγκρότηση και όχι πλήρη αναδόμηση, αναφερόμενος σε 10 άξονες που παρουσίασε πρόσφατα για μια πιο οργανωμένη και αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος. Όπως εξήγησε, επιδιώκει έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα λειτουργεί ισορροπημένα με τη συμμετοχή των μελών του, χωρίς περιθωριοποίηση, και που θα βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων, των οργάνων και της ηγεσίας του.

Ο κ. Φαραντούρης υπογράμμισε την ανάγκη για αναβάθμιση της συμμετοχής των μελών, με «τον πρόεδρο να υπηρετεί το κόμμα και όχι το κόμμα τον πρόεδρο». Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε τη δημιουργία δύο θέσεων αντιπροέδρων – ενός υπεύθυνου για την περιφερειακή συγκρότηση και ενός για τον πολιτικό σχεδιασμό. Εξήγησε ότι η ανασυγκρότηση του κόμματος είναι απαραίτητη για να αναδειχθούν η ενότητα, η εξωστρέφεια και η πολιτική ισχύς του κόμματος.

Σχετικά με τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο, ανέφερε ότι «ρόλος για κάθε ενεργό πολίτη πρέπει να υπάρχει σε κάθε κόμμα», υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ρόλος και για τον «ιστορικό του ηγέτη», αν και δεν θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί την επιστροφή του στην ηγεσία. Σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας παραμένει σε θέση να αποφασίζει τον χρόνο και τον τρόπο της πολιτικής του παρουσίας.

Αναφορικά με την πιθανότητα διενέργειας συνεδρίου, ο κ. Φαραντούρης δήλωσε βέβαιος ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί, υποστηρίζοντας ότι ένα καταστατικό συνέδριο είναι απαραίτητο μετά τις εκλογές για την αναθεώρηση βασικών θεμάτων. Εξήγησε ότι έχει προτείνει 10 άξονες και προσκαλεί όλους τους υποψηφίους να συμμετάσχουν σε αυτήν τη συζήτηση.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη για ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, ο κ. Φαραντούρης τόνισε ότι «επιβάλλεται να έχουμε» και από την αρχή έχει ζητήσει αυτήν τη δημόσια συζήτηση για την παρουσίαση των απόψεων των υποψηφίων σε συντροφικό πνεύμα.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα διάσπασης του κόμματος, εξέφρασε την ανησυχία του ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν «επικίνδυνη». Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν θεωρεί τη διάσπαση δεδομένη, καθώς η υποψηφιότητά του για την ηγεσία βασίζεται στην προοπτική ενός ενιαίου και ισχυρού κόμματος, ικανού να ανταπεξέλθει στις πολιτικές προκλήσεις και να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην αντιπολίτευση.

Exit mobile version