Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η Σερβία έκανε την μεγαλύτερη πρόοδο στη διαδικασία ένταξης – υπάρχει σταθερή βάση για να καταστεί μέλος της ΕΕ»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η Σερβία έκανε την μεγαλύτερη πρόοδο στη διαδικασία ένταξης - υπάρχει σταθερή βάση για να καταστεί μέλος της ΕΕ»

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξέφρασε την αφοσίωσή του στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Βελιγράδι. Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Βούτσιτς υπογράμμισε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Σερβίας, αναμένοντας θετικά αποτελέσματα από αυτήν την πορεία. Πρόσθεσε ότι υπάρχει πιθανότητα να ανοίξει το Κεφάλαιο 3 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του έτους. Η Σερβία είναι επίσημα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 2012, ενώ ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις το 2014, χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος από το 2021.

Η ένταξη στην ΕΕ παραμένει προτεραιότητα για τη Σερβία, ο Βούτσιτς επισήμανε πάντως ότι η χώρα θα συνεχίσει να διατηρεί καλές σχέσεις και με άλλες χώρες, αφήνοντας να εννοηθεί πως εννοεί τη Ρωσία και την Κίνα. Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, δήλωσε ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε τη Σερβία να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τις πολιτικές της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η Σερβία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ οι σχέσεις με τη Μόσχα παραμένουν στενές.

Ο Βούτσιτς ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα ανοίξει ξανά η πρεσβεία της Σερβίας στο Κίεβο, η οποία είχε κλείσει τον Μάρτιο του 2022 λόγω της επικινδυνότητας για το προσωπικό. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο της Σερβίας στην ευρωπαϊκή διαδικασία ένταξης, λέγοντας ότι η Σερβία έχει κάνει «τη μεγαλύτερη πρόοδο» και έχει δημιουργηθεί μια «σταθερή βάση» για να καταστεί μέλος της ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν σχολίασε την απόφαση του Βούτσιτς να μην παραστεί στη σύνοδο του BRICS στο Καζάν, υπογραμμίζοντας ότι η συνάντησή του με ηγέτες της ΕΕ δείχνει την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Σερβίας. «Η άφιξη στη Σερβία προχθές των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Πολωνίας, καθώς και η δική μου παρουσία, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το μέλλον της Σερβίας βρίσκεται στην ΕΕ», δήλωσε, προσθέτοντας πως η επιλογή του Βούτσιτς «να συναντηθεί με ευρωπαίους ηγέτες και όχι να πάει κάπου αλλού, μιλάει από μόνη της».

Ο Βούτσιτς είχε προσκληθεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συμμετάσχει στη σύνοδο του BRICS, αλλά απάντησε πως είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τους πρωθυπουργούς Κυριάκο Μητσοτάκη και Ντόναλντ Τουσκ, αν και η Σερβία εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο από τέσσερις υπουργούς.

Η φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να συναντηθεί με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Μίλος Βούτσεβιτς, το απόγευμα, ωστόσο η συνάντηση ακυρώθηκε όταν ο τελευταίος υποδέχθηκε τον Ρώσο υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Μαξίμ Ρεσέτνικοφ, νωρίς το μεσημέρι. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο της ΕΕ στο Βελιγράδι, «μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Σερβίας με τον υπουργό Οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η πρόεδρος της Επιτροπής θεώρησε ότι δεν υπήρχαν λόγοι για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό».

Η περιοδεία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Δυτικά Βαλκάνια θα ολοκληρωθεί αύριο με επισκέψεις στο Κόσοβο και το Μαυροβούνιο.

Exit mobile version