Βασίλης Κικίλιας: Υπέγραψε συμβάσεις για προμήθεια 20 πυροσβεστικών σκαφών – Αρκετά από αυτά θα έχουν παραδοθεί στην επόμενη αντιπυρική περίοδο

Βασίλης Κικίλιας: Υπέγραψε συμβάσεις για προμήθεια 20 πυροσβεστικών σκαφών – Αρκετά από αυτά θα έχουν παραδοθεί στην επόμενη αντιπυρική περίοδο

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, υπέγραψε την Τετάρτη συμβάσεις για την προμήθεια 20 πλωτών μέσων διάσωσης, αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν από το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ. Τα πλωτά αυτά μέσα θα διατεθούν σε ειδικές μονάδες, όπως η ΕΜΑΚ και λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, για τη διενέργεια επιχειρήσεων πυρόσβεσης, διάσωσης και μεταφοράς προσωπικού, ενισχύοντας έτσι την επιχειρησιακή ικανότητα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως η παράδοση των σκαφών θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 4 και 12 μηνών, διασφαλίζοντας ότι κάποια από αυτά θα είναι διαθέσιμα για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Επιπλέον, ανέφερε πως αυτά τα σκάφη θα είναι μια «παρακαταθήκη» για τις επόμενες γενιές και θα συμβάλουν στην άμεση ανταπόκριση σε κλιματικές κρίσεις, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραίες καιρικές συνθήκες.

Αναφερόμενος στην ταχύτητα εφαρμογής του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι το ελληνικό κράτος επιδιώκει να προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα μέσα για την προστασία των πολιτών. Ως παράδειγμα, μίλησε για την πρόσφατη πυρκαγιά στην Κίμωλο, η οποία αποτέλεσε ένδειξη της αναγκαιότητας αυτών των μέσων, ιδιαίτερα για τις περιοχές του Αιγαίου όπου οι συνθήκες είναι συχνά δύσκολες λόγω ισχυρών ανέμων.

Τα νέα διασωστικά και πυροσβεστικά σκάφη θα είναι σχεδιασμένα για να επιχειρούν σε συνθήκες ανέμων έως και 9 μποφόρ και θα εξυπηρετούν δύσβατες και επικίνδυνες περιοχές. Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε τα σκάφη να ενταχθούν άμεσα στο πεδίο των επιχειρήσεων, ενώ επιβεβαίωσε και τη δωρεά ενός επιπλέον σκάφους για τον ίδιο σκοπό.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, ο κ. Κικίλιας εξήγησε πως οι πρόσφατες συνθήκες κατέδειξαν την ανάγκη για ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας. Επισήμανε πως η φετινή αντιπυρική περίοδος είχε 20% λιγότερες καμένες εκτάσεις σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας, παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών. Το γεγονός αυτό απέδωσε στην οργανωμένη και αποφασιστική δράση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, δήλωσε πως ο εκσυγχρονισμός του Πυροσβεστικού Σώματος συνεχίζεται με τη χρήση εναέριων, θαλάσσιων και επίγειων μέσων, ενώ η ενίσχυση αυτή αφορά τη συνολική ενδυνάμωση του μηχανισμού διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Θεόδωρος Βάγιας, επισήμανε ότι η κλιματική κρίση απαιτεί αλλαγές στον σχεδιασμό και την προσθήκη νέων μέσων, προκειμένου το Σώμα να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες. Τα νέα πλωτά μέσα θα ενισχύσουν επιχειρησιακά το Σώμα, ενώ θα διατεθούν σε πυροσβεστικούς σταθμούς σε περιοχές κρίσιμες για την πυρόσβεση και τη διάσωση.

Τα σκάφη αυτά θα προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες στη διάσωση και την εκκένωση πληγεισών περιοχών, στη μεταφορά τραυματιών, στην ανάπτυξη θαλάσσιων επιχειρήσεων, στη μεταφορά πυροσβεστών, καθώς και στη μεταφορά προσωπικού και υλικών που απαιτούνται για την υποστήριξη των πληγέντων.

Exit mobile version