Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Το Ισραήλ επέλεξε τους στόχους στους οποίους επιτέθηκε στο Ιράν με βάση τα εθνικά του συμφέροντα και όχι σύμφωνα με το τι υπαγόρευαν οι ΗΠΑ.»

Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Το Ισραήλ επέλεξε τους στόχους στους οποίους επιτέθηκε στο Ιράν με βάση τα εθνικά του συμφέροντα και όχι σύμφωνα με το τι υπαγόρευαν οι ΗΠΑ.»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προχώρησε σε δηλώσεις το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, σχετικά με τις πρόσφατες στρατιωτικές επιθέσεις της χώρας του στο Ιράν, τονίζοντας ότι οι στόχοι των επιθέσεων επιλέχθηκαν με βάση τα εθνικά συμφέροντα του Ισραήλ και όχι με αμερικανική καθοδήγηση.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού ως απάντηση σε ένα «εντελώς ψευδές» – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, το οποίο ισχυριζόταν ότι το Ισραήλ απέφυγε να πλήξει σημαντικές ιρανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου λόγω πιέσεων από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη διευκρινιστική ανακοίνωση του Γραφείου του Νετανιάχου, «Το Ισραήλ επέλεξε – εκ των προτέρων – τους στόχους επίθεσης σύμφωνα με τα εθνικά του συμφέροντα και όχι σύμφωνα με τις αμερικανικές επιταγές, έτσι ήταν και έτσι θα είναι».

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας επίσης το Σάββατο (26 Οκτωβρίου), εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας θα αποτελέσουν την τελευταία κίνηση και δεν θα κλιμακώσουν την ένταση. Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ φαίνεται να επικεντρώθηκαν αποκλειστικά σε στρατιωτικούς στόχους, υπογραμμίζοντας ότι πραγματοποιήθηκαν σε απάντηση σε μια επίθεση από το Ιράν νωρίτερα μέσα στον ίδιο μήνα.

Η ιρανική πλευρά έχει αναφέρει ότι τέσσερις στρατιώτες της σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί, δήλωσε με τη σειρά του ότι η Τεχεράνη δεν θέτει όρια στην προστασία των εθνικών της συμφερόντων, όπως ανέφερε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Επιπλέον, η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ καταδίκασε το Σάββατο την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, επισημαίνοντας ότι δεν θα επηρεαστεί η υποστήριξη της Τεχεράνης προς τους μαχητές της οργάνωσης. Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από το Ιράν και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, περιέγραψε την ισραηλινή επίθεση ως «επικίνδυνη κλιμάκωση» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για «σφαγές, τραγωδίες και βάσανα» στην περιοχή. Σε ανακοίνωση της οργάνωσης, επισημάνθηκε ότι «Πιστεύουμε ότι αυτή η κατάφωρη επίθεση κατά της ιρανικής εθνικής κυριαρχίας και της αγαπητής Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δεν θα επηρεάσει ποτέ τη σταθερή και ξεκάθαρη στάση της, ούτε την πλήρη υποστήριξή της σε όλα τα επίπεδα τόσο για τον παλαιστινιακό όσο και για τον λιβανέζικο λαό».

Την ίδια στιγμή, η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, που επίσης υποστηρίζεται από το Ιράν, χαρακτήρισε τις ισραηλινές επιθέσεις ως «κλιμάκωση με στόχο την ασφάλεια της περιοχής».

Exit mobile version