Εκλογές στη Βουλγαρία: Το κεντροδεξιό κόμμα GERB προηγείται, σύμφωνα με exit poll, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει εταίρο συνασπισμού για να σχηματίσει κυβέρνηση

Εκλογές στη Βουλγαρία: Το κεντροδεξιό κόμμα GERB προηγείται, σύμφωνα με exit poll, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει εταίρο συνασπισμού για να σχηματίσει κυβέρνηση

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB της Βουλγαρίας προηγείται στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, 27 Οκτωβρίου, σύμφωνα με exit poll, αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί να συνεργαστεί με άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το exit poll της Alpha Research, όπως μετέδωσε το Reuters, δείχνει ότι το GERB κέρδισε το 26,4% των ψήφων. Δεύτερο ήρθε το μεταρρυθμιστικό κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP), το οποίο συγκέντρωσε το 14,9%, ενώ το υπερεθνικιστικό κόμμα «Αναγέννηση» έλαβε το 12,9%.

Οι εκλογές αυτές είναι οι έβδομες που διεξάγονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Βουλγαρία, γεγονός που οφείλεται στην αδυναμία των κομμάτων να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, μετά και τις τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν στις 9 Ιουνίου. Ο ηγέτης του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την υποστήριξή τους και δήλωσε πως το κόμμα του θα σχηματίσει κυβέρνηση, αν και ανέφερε ότι θα αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με το κόμμα «Αναγέννηση».

Η Βουλγαρία βρίσκεται σε διακυβέρνηση από βραχύβιες κυβερνήσεις από το 2020, όταν οι εκτεταμένες διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς οδήγησαν στη διάλυση του προηγούμενου συνασπισμού υπό το GERB. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοσκόπησης της Alpha Research, το GERB θα καταλάβει 74 έδρες στο κοινοβούλιο των 240 εδρών, το PP 42 έδρες και η «Αναγέννηση» 36 έδρες.

Ο Νικολάι Ντενκόφ, πρώην πρωθυπουργός και μέλος του PP, σχολίασε ότι το GERB έχει πλέον την ευθύνη να διαμορφώσει κυβέρνηση, αναμένοντας τα τελικά αποτελέσματα.

Exit mobile version