Γεωργία: Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και κάνει λόγο για «κλεμμένες εκλογές»

Γεωργία: Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και κάνει λόγο για «κλεμμένες εκλογές»

Η γεωργιανή αντιπολίτευση δήλωσε πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου, οι οποίες φαίνεται να έδωσαν τη νίκη στο φιλορωσικό κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο». Η Τίνα Μποκουτσάβα, ηγέτιδα του φιλοευρωπαϊκού Ενωμένου Εθνικού Κινήματος, υποστήριξε ότι η εκλογική επιτροπή «έκανε τη βρώμικη δουλειά του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι», αφήνοντας αιχμές για επιρροή του ιδρυτή και επίτιμου προέδρου του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογικές διαδικασίες.

Ο 68χρονος Ιβανισβίλι, ο οποίος ίδρυσε το Γεωργιανό Όνειρο και θεωρείται ισχυρός πολιτικός παράγοντας, προχώρησε σε πανηγυρισμούς για τη νίκη του κόμματος, σχεδόν αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες. Παράλληλα, η Μποκουτσάβα, 41 ετών, ανέφερε ότι τις επόμενες ώρες θα προετοιμαστεί σχέδιο δράσης για τις επόμενες κινήσεις της αντιπολίτευσης.

Σε παρόμοιο πνεύμα, ο Συνασπισμός για την Αλλαγή, η συμμαχία της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε πως δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για «κλεμμένες εκλογές». Ο επικεφαλής της συμμαχίας, Νίκα Γκβαράμια, καταδίκασε την εκλογική διαδικασία, χαρακτηρίζοντας τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος ως «συνταγματικό πραξικόπημα και κατάχρηση εξουσίας», χωρίς όμως να παρουσιάσει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς περί εκλογικής νοθείας με τεχνολογικά μέσα.

Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές έφτασε στο 59%, αυξημένη σε σχέση με το 56% που είχε καταγραφεί στις εκλογές του 2020, γεγονός που αντανακλά αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο συγκέντρωσε ποσοστό 53%, ενώ ο συνασπισμός των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων έφτασε στο 38,28%.

Το Γεωργιανό Όνειρο δήλωσε ότι αναμένεται να εξασφαλίσει περίπου 90 από τις 150 έδρες του γεωργιανού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, γεγονός που του επιτρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Exit mobile version