Μασούντ Πεζεσκιάν: « Το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο αλλά θα δώσει στο Ισραήλ την “αρμόζουσα απάντηση”»

Μασούντ Πεζεσκιάν: « Το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο αλλά θα δώσει στο Ισραήλ την "αρμόζουσα απάντηση"»

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε την Κυριακή ότι το Ιράν δεν αναζητά τον πόλεμο, ωστόσο υποσχέθηκε πως η Τεχεράνη θα δώσει την «αρμόζουσα απάντηση» στα πρόσφατα πλήγματα από το Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας.

«Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο αλλά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του έθνους και της χώρας μας», τόνισε ο Πεζεσκιάν στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. Επιπλέον, υπογράμμισε: «Θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος», όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Πεζεσκιάν απέδωσε την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή στην «επιθετικότητα» του Ισραήλ και στην υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ σε αυτό το κράτος, το οποίο το Ιράν δεν αναγνωρίζει.

«Εάν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος και τα εγκλήματά του συνεχιστούν, οι εντάσεις θα επιδεινωθούν», προειδοποίησε ο Πεζεσκιάν. Σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «υποσχέθηκαν να βάλουν τέλος στον πόλεμο στη Γάζα με αντάλλαγμα την αυτοσυγκράτησή μας, αλλά δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους».

Σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων που έγινε την Κυριακή (27/10) από το Associated Press, οι ισραηλινές επιθέσεις φαίνεται να προκάλεσαν ζημιές σε εγκαταστάσεις μιας μυστικής στρατιωτικής βάσης του Ιράν, νοτιοανατολικά της Τεχεράνης. Οι εγκαταστάσεις αυτές συνδέονται πιθανώς με το παλαιότερο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Τεχεράνης, ενώ μια άλλη βάση που υπέστη ζημιές σχετίζεται πιθανότατα με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της χώρας.

Μεταξύ των εγκαταστάσεων που χτυπήθηκαν περιλαμβάνονται και κτίρια στη στρατιωτική βάση Πάρτσιν, όπου ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει εκφράσει ανησυχίες ότι στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν δοκιμές με εκρηκτικά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενεργοποίηση πυρηνικού όπλου. Η Τεχεράνη διαβεβαιώνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, αν και ο ΙΑΕΑ και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι το Ιράν είχε ενεργό πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μέχρι το 2003.

Επιπλέον, ζημιές φαίνονται και στη γειτονική βάση Χοτζίρ, η οποία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, διαθέτει υπόγεια σήραγγα και εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων.

Η ιρανική στρατιωτική ηγεσία δεν έχει επιβεβαιώσει ζημιές στις βάσεις Πάρτσιν ή Χοτζίρ από τις ισραηλινές επιθέσεις του Σαββάτου, όμως ανακοινώθηκε ότι τέσσερις Ιρανοί στρατιώτες που εργάζονταν στα συστήματα αεράμυνας σκοτώθηκαν από την επίθεση. Την Κυριακή ανακοινώθηκε επίσης και ο θάνατος ενός πολίτη, χωρίς να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες.

Exit mobile version