Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη: Σειρά εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από το ναζιστικό έγκλημα με θύματα 150 γυναικόπαιδα

Ολοκαύτωμα του Χορτιάτης: Σειρά εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από το ναζιστικό έγκλημα με θύματα 150 γυναικόπαιδα

Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ στη Θεσσαλονίκη τιμάται η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας της 2ας Σεπτεμβρίου 1944, με μια σειρά εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από εκείνη τη φρικτή ημέρα, όταν 150 γυναίκες και παιδιά από το χωριό έχασαν τη ζωή τους.

Μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν την έκθεση με τίτλο «Τέχνη λήθης αντίδοτο – Ολοκαύτωμα 80 χρόνια μετά». Στην επίσκεψή τους, έμαθαν για τα τραγικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου 1944, όταν οι Ναζί κατακτητές και οι ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους διέπραξαν τη σφαγή στον Χορτιάτη. Οι αναμνήσεις της θηριωδίας παραμένουν ζωντανές στη συλλογική μνήμη του χωριού.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις, video και performance, προβάλλοντας τη δύναμη της τέχνης ως ένα μέσο αντίστασης στη λήθη για το ναζιστικό έγκλημα. Οι διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης αναδεικνύουν την ιστορία και κρατούν ζωντανή τη μνήμη των τραγικών γεγονότων.

Οι μαθητές, παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Ισλαχανέ, ήρθαν σε επαφή με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος, που ως παιδιά τότε κατάφεραν να σωθούν από τη σφαγή. Η εμπειρία αυτή άγγιξε βαθιά τα παιδιά, αφήνοντάς τους ισχυρές εντυπώσεις.

Στο κλείσιμο αυτής της περιήγησης στον χρόνο, η performance της Χαρούλας Αποστολίδου άφησε το κοινό άφωνο. Η θεατρική συνομιλία μεταξύ ενός Ναζί εγκληματία και μιας επιζήσασας από τον Χορτιάτη προσέφερε μια δυνατή εμπειρία, που αναδείκνυε το βάρος της ιστορίας.

Οι εκδηλώσεις που συνοδεύουν την έκθεση θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και διοργανώνονται από τον Σύλλογο Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Χορτιάτη, σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη. Αυτές οι δράσεις τιμούν τη μνήμη των θυμάτων και υπενθυμίζουν τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Exit mobile version