ΠτΔ από τη Θεσσαλονίκη: “Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου”

ΠτΔ από τη Θεσσαλονίκη: "Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου"

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την αντιφώνησή της σε γεύμα που δόθηκε προς τιμήν της στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης από τον διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Αθανάσιο Γαρίνη, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα της Ελλάδας για ειρήνη και διάλογο, ακόμη και εντός του σημερινού γεωπολιτικού κλίματος αβεβαιότητας και αναταραχών. Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «Η Ελλάδα, παράλληλα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου», αναφερόμενη σε διάφορα θέματα όπως οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ακολούθως, η Πρόεδρος σημείωσε ότι η εποχή στην οποία ζούμε χαρακτηρίζεται από «αβεβαιότητα, γεωπολιτική αναστάτωση, έντονες διεθνείς ανακατατάξεις, αιματηρές συγκρούσεις». Αναφερόμενη στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι αποτελεί μια «ανοιχτή πληγή» για την Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα τόνισε τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες απειλούν τη σταθερότητα της περιοχής. Μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, η Ελλάδα συνεχίζει να προωθεί τη σταθερότητα, την ειρήνη και τον διάλογο ως τις κύριες αρχές της εξωτερικής της πολιτικής.

Η Πρόεδρος έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην συμπλήρωση των 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στη διαρκή πορεία της χώρας προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, υπογράμμισε πως η «οριστική δικαίωση του κυπριακού αγώνα, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ενωσιακού κεκτημένου, αποτελεί το πιο υψηλό εθνικό μας χρέος», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επιδίωξη ειρηνικής λύσης για το Κυπριακό, μέσω του διεθνούς δικαίου.

Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην πεντηκονταετή πορεία της χώρας από την πτώση της δικτατορίας και τη σημασία αυτής της περιόδου για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής πολιτικής σκηνής και την προώθηση της εθνικής ανεξαρτησίας. «Φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, που σημάδεψε τον λαό μας, και την έναρξη της Μεταπολίτευσης, της πιο ομαλής και προοδευτικής περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας», υπογραμμίζοντας την επιτυχία της χώρας στην εδραίωση του ρόλου της ως σταθερού παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι το «τραύμα της Κύπρου παραμένει ανεπούλωτο», ενώ επεσήμανε πως η «αποτρόπαιη τουρκική εισβολή και η κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας, συνεχίζει να μας πληγώνει βαθιά». Τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει αφοσιωμένη στην προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς αυτής σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει μια πολιτική που στηρίζεται στην αρχή της καλής γειτονίας και στις θεμελιώδεις αξίες του διεθνούς δικαίου. Σημείωσε ότι η χώρα μας δεν έπαψε ποτέ να κρατά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, επιδιώκοντας τη βελτίωση των διμερών σχέσεων μέσω των θεσμικών μηχανισμών, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά, αποφεύγοντας συγκρουσιακές καταστάσεις.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε επίσης στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, τους οποίους χαρακτήρισε «εγγυητές της ασφάλειας της πατρίδας μας». Στην ομιλία της, αναγνώρισε την ιστορική σημασία των προσπαθειών των Ενόπλων Δυνάμεων για την προάσπιση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της χώρας, αναφέροντας ότι «Είστε οι συνεχιστές όσων συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό το 1912». Παράλληλα, υπογράμμισε τον αποτρεπτικό τους ρόλο για την ασφάλεια και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κυρία Σακελλαροπούλου εξέφρασε την υποστήριξή της στην ιδέα ότι η ειρήνη αποτελεί το υπέρτατο αγαθό, ενώ ο πόλεμος και οι συνέπειές του προκαλούν βαθιά οδύνη. Αναφέρθηκε στη σημασία της αμυντικής θωράκισης της χώρας για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας των πολιτών, σημειώνοντας ότι η αμυντική δύναμη της Ελλάδας προορίζεται για την προστασία της ειρήνης, όχι για την υποκίνηση συγκρούσεων.

Τέλος, η κυρία Σακελλαροπούλου εξήρε το πατριωτικό ήθος και την αφοσίωση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. «Είστε η έμπρακτη έκφραση αυτής της ισχύος», σημείωσε, και τόνισε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων συμβάλλουν ουσιαστικά στην ασφάλεια και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, διατηρώντας τη δυνατότητα της χώρας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να πορευτεί προς ένα μέλλον ασφάλειας και σταθερότητας.

Exit mobile version