Σε δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο – Τι προβλέπει για φιλοδωρήματα και τέλος επιτηδεύματος

Σε δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο - Τι προβλέπει για φιλοδωρήματα και τέλος επιτηδεύματος

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι πλέον έτοιμο να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, πριν προχωρήσει στη Βουλή για ψήφιση. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τόσο μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) όσο και επιπλέον ρυθμίσεις που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων αλλαγών είναι η θέσπιση αφορολόγητου για τα φιλοδωρήματα, η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για φυσικά πρόσωπα και η νέα διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με ποινές για όσους φορείς καθυστερούν στην αποστολή δεδομένων.

Φιλοδωρήματα

Η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων έχει αποτελέσει ζήτημα για δεκαετίες, ωστόσο μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ουσιαστική εφαρμογή του μέτρου. Με την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τη σύνδεση των POS με ταμειακές μηχανές, τα φιλοδωρήματα καταγράφονται πλέον και φορολογούνται. Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να θέσει αφορολόγητο όριο έως 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2024. Παράλληλα, δεν θα επιβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές για τα φιλοδωρήματα, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε συλλογικές ή ατομικές συμβάσεις.

Για να αποφευχθεί η καταχρηστική εφαρμογή του μέτρου αυτού, το νομοσχέδιο προβλέπει πως αν ένας εργοδότης μειώσει τον κανονικό μισθό του εργαζόμενου και αυξήσει το ποσό των φιλοδωρημάτων, τότε θα επιβάλλεται εισφορά 22% επί της μείωσης του μισθού.

Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος

Ένα άλλο σημαντικό μέτρο είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό το τέλος είχε ήδη μειωθεί κατά 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά τώρα καταργείται εντελώς για τα εισοδήματα από το 2024 και μετά. Η κατάργηση αυτή περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», δηλαδή εκείνους που παρέχουν υπηρεσίες ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά απασχολούνται κυρίως από έναν εργοδότη.

Νέα Διαδικασία για τις Φορολογικές Δηλώσεις

Προβλέπονται επίσης αλλαγές στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με σκοπό να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις. Οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Επιπλέον, παρέχεται κίνητρο για εφάπαξ πληρωμή του φόρου έως τις 31 Ιουλίου, με εκπτώσεις ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης: 4% για όσους υποβάλλουν τη δήλωση μέχρι το τέλος Απριλίου, 3% μέχρι τα μέσα Ιουνίου και 2% έως τις 15 Ιουλίου.

Για πρώτη φορά, θα επιβάλλονται ποινές σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που καθυστερούν να αποστείλουν τα απαραίτητα στοιχεία στην ΑΑΔΕ για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων. Εάν ένας φορέας καθυστερήσει να αποστείλει τα δεδομένα, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ, ενώ το πρόστιμο θα αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησης.

Αλλαγές στη Δομή της ΑΑΔΕ

Το νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον αλλαγές στη διοικητική δομή της ΑΑΔΕ, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας των υπηρεσιών. Προβλέπεται η δημιουργία τριών νέων θέσεων υποδιοικητών, οι οποίοι θα επιβλέπουν την οργάνωση λειτουργιών, τις νομικές υποθέσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υπηρεσίας.

Exit mobile version