Το Ιράν «καταδικάζει» τα ισραηλινά χτυπήματα στο έδαφός του και δηλώνει ότι «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί»

Το Ιράν «καταδικάζει» τα ισραηλινά χτυπήματα στο έδαφός του και δηλώνει ότι «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί»

Το Ιράν καταδίκασε έντονα τα ισραηλινά πλήγματα στο έδαφός του, διακηρύσσοντας ότι «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί» απέναντι στις επιθέσεις που έπληξαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων. Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ συνοδεύτηκαν από προειδοποίηση ότι η Τεχεράνη θα «πληρώσει υψηλό τίμημα» αν προβεί σε αντίποινα. Οι ισραηλινές επιδρομές αυτές πραγματοποιήθηκαν έναν μήνα μετά από πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, σε μια περίοδο που το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το Ιράν ανέφερε ότι οι επιθέσεις «κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιφέρεια της Τεχεράνης και στις ιρανικές επαρχίες Κουζεστάν και Ιλάμ» προκάλεσαν μόνο «περιορισμένες ζημιές», σύμφωνα με τις ιρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις. Παράλληλα, ο στρατός του Ιράν επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή τοποθεσία.

Η κλιμάκωση ξεκίνησε με την εκτόξευση 200 ιρανικών πυραύλων την 1η Οκτωβρίου, όπου το Ισραήλ αντέδρασε με απειλή εκδίκησης, ενώ το Ιράν δήλωσε ετοιμότητα για αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης, γεγονός που δημιούργησε ανησυχίες για ανάφλεξη στην περιοχή.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι «το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Η ισραηλινή πλευρά ανέφερε ότι στόχος των επιδρομών ήταν εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων, οι οποίοι, σύμφωνα με το Ισραήλ, αποτελούν «άμεση απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ» και έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, στόχοι των επιθέσεων υπήρξαν εκτοξευτήρες πυραύλων και συστήματα αεράμυνας, που, όπως υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός, αποσκοπούσαν στον περιορισμό της ελευθερίας των επιχειρήσεων του Ισραήλ στο Ιράν.

Ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι «όσοι απειλούν το Κράτος του Ισραήλ και επιδιώκουν να βυθίσουν την περιοχή σε μεγαλύτερη κλιμάκωση θα πληρώσουν υψηλό τίμημα». Ανέφερε επίσης πως ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την αντίδρασή του απέναντι στις πρόσφατες επιθέσεις του Ιράν.

Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις ισραηλινές ενέργειες ως «ασκήσεις αυτοάμυνας» και κάλεσε το Ιράν «να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ ώστε ο κύκλος της βίας να μπορέσει να σταματήσει χωρίς νέα κλιμάκωση».

Οι επιθέσεις από το Ισραήλ καταδικάστηκαν από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και η Συρία.

Εν μέσω των εξελίξεων, το Ισραήλ, μετά από επιχείρηση που μείωσε τη δράση της Χαμάς στη Γάζα, έχει στραφεί προς τον Λίβανο, με σκοπό, όπως ισχυρίζεται, να διαλύσει τη Χεζμπολάχ κατά μήκος της λιβανοϊσραηλινής μεθορίου. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι η απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από την περιοχή θα επιτρέψει την επιστροφή των περίπου 60.000 Ισραηλινών που έχουν εκτοπιστεί λόγω των επιθέσεων της οργάνωσης στο βόρειο Ισραήλ.

Από τις 6 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει επαναλάβει τις επιθέσεις του στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, όπου, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, η Χαμάς προσπαθεί να ανασυνταχθεί. Παράλληλα, υπάρχει ένδειξη για πιθανές διαπραγματεύσεις τερματισμού της σύγκρουσης στη Γάζα, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ στις 16 Οκτωβρίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, αναμένεται να συναντηθεί αύριο στην Ντόχα με τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπέρνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, με σκοπό να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, ο βόρειος τομέας της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, με τον Ύπατο Αρμοστή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του ΟΗΕ, Φόλκερ Τουρκ, να περιγράφει την κατάσταση ως «τις σκοτεινότερες ώρες» για τον τομέα αυτό.

Exit mobile version