Βατικανό: Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν αποκλείει την χειροτονία των γυναικών στον βαθμό του διάκου

Βατικανό: Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν αποκλείει την χειροτονία των γυναικών στον βαθμό του διάκου

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ανακοίνωσε το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, την ολοκλήρωση της παγκόσμιας συνόδου της για το μέλλον της Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό και επικεντρώθηκε σε θέματα σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Κεντρικό θέμα της συνόδου υπήρξε η δυνατότητα χειροτονίας των γυναικών στον βαθμό του διάκου, μια θέση που βρίσκεται μόλις ένα επίπεδο πριν τον βαθμό του ιερέα. Το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών στον βαθμό του διάκου παραμένει «ανοιχτό», όπως διατυπώνεται στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο μετά από έναν μήνα διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν και αναγνωρίζεται πως «γυναίκες και άνδρες έχουν ίση αξία ως μέλη του λαού του Θεού […] οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια για τη μεγαλύτερη αναγνώριση» του ρόλου τους στην Εκκλησία, όπως αναφέρεται στο τελικό έγγραφο, το οποίο αποτελείται από 51 σελίδες. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εξακολουθεί να επιτρέπει τη χειροτονία των διακόνων μόνο σε άνδρες, διατηρώντας τη θέση αυτή παρά την πρακτική ορισμένων άλλων δογμάτων που χειροτονούν γυναίκες. Οι διάκοι στην Καθολική Εκκλησία επιτρέπεται να τελούν ορισμένα μυστήρια, όπως βαπτίσεις, γάμους και κηδείες, χωρίς ωστόσο να μπορούν να τελέσουν λειτουργίες. Το έγγραφο διευκρινίζει ότι «Δεν υπάρχει κανένας λόγος και κανένα κώλυμα που θα εμπόδιζε τις γυναίκες να ασκήσουν διοικητικούς ρόλους στην Εκκλησία», αν και δεν καθορίζει συγκεκριμένα ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι ρόλοι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν γίνεται αναφορά στη χειροτονία γυναικών ως ιερέων, ένα αίτημα που έχουν διατυπώσει αρκετές επισκοπές από χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, υποδεικνύοντας ότι η συζήτηση για αυτό το θέμα παραμένει εκτός του τρέχοντος πλαισίου μεταρρυθμίσεων. Η Γενική Συνέλευση της Συνόδου, που ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου, συγκέντρωσε 368 άτομα, από επισκόπους και ιερείς μέχρι λαϊκούς, και ανάμεσά τους μερικές δεκάδες γυναίκες από συνολικά 100 χώρες. Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, με το μέλλον της Εκκλησίας και η θεσμική θέση των γυναικών να βρίσκονται στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης.

Το τελικό κείμενο της συνόδου περιλαμβάνει 155 παραγράφους και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η παράγραφος που αφορά τον ρόλο των γυναικών ήταν εκείνη που προκάλεσε τις περισσότερες αντιρρήσεις. Στην ψηφοφορία, 97 μέλη ψήφισαν κατά και 258 υπέρ της διατύπωσης που αφορούσε τον ρόλο των γυναικών, δείχνοντας την αμφιλεγόμενη φύση του θέματος ανάμεσα στα μέλη της Συνόδου.

Παράλληλα, το κείμενο της Συνόδου προτείνει την αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης των ιερέων και υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής των λαϊκών σε εκκλησιαστικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τη διαδικασία επιλογής επισκόπων. Ωστόσο, στο κείμενο δεν υπάρχουν προτάσεις για την επίσημη υποδοχή των πιστών που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα από την Εκκλησία, ένα θέμα που απασχολεί διεθνώς τις χριστιανικές κοινότητες.

Η Σύνοδος είναι ένα συμβουλευτικό όργανο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με αποστολή την παροχή συμβουλών στον Πάπα, ο οποίος διατηρεί τον τελικό λόγο στις όποιες μεταρρυθμίσεις αποφασιστούν. Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε το Σάββατο, με τη λήξη της συνόδου, ότι προτίθεται να αποδεχθεί άμεσα τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο. «Στο έγγραφο αυτό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες που μπορούν να χρησιμεύσουν ως οδηγός για την αποστολή των Εκκλησιών στις διάφορες ηπείρους και σε διαφορετικά πλαίσια», είπε χαρακτηριστικά ο ποντίφικας, τονίζοντας τη σημασία των οδηγιών για την καθολική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Exit mobile version