Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έκρινε ένοχους τρεις κατηγορουμένους μόνο για την πρόκληση πλημμύρας από αμέλεια, ενώ αποφάσισε την αθώωση των υπολοίπων πέντε κατηγορουμένων σχετικά με την καταστροφική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου 2017 στη Μάνδρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 25 θανάτους και πολλούς τραυματίες.
Σύμφωνα με την απόφαση, ένοχοι κηρύχθηκαν η τότε δήμαρχος Μάνδρας, ένα στέλεχος της Πολεοδομίας Ελευσίνας και ένα στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής εκείνη την περίοδο. Το δικαστήριο θεώρησε ότι οι ευθύνες τους αφορούσαν την πρόκληση της πλημμύρας, απαλλάσσοντάς τους όμως από τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες από αμέλεια.
Οι δικαστές απάλλαξαν τους πέντε κατηγορουμένους από τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματικές βλάβες, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για πρόκληση πλημμύρας και παραβίαση οικοδομικών κανόνων. Επίσης, και οι τρεις ένοχοι απαλλάχθηκαν από κάθε άλλη κατηγορία εκτός της πρόκλησης της πλημμύρας, δηλαδή για τους θανάτους και τις σωματικές βλάβες που υπέστησαν οι πολίτες κατά τη διάρκεια του γεγονότος.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι δικαστές, αφού εξέτασαν το υλικό της δικογραφίας και τις καταθέσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τρεις κατηγορούμενοι έφεραν ευθύνες για την ανεπαρκή διαχείριση της κατάστασης, η οποία προκάλεσε τις καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή της Μάνδρας. Ειδικότερα, οι τεράστιες ποσότητες νερού κατέκλυσαν σπίτια και δρόμους, και το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση περί ευθυνών τους.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Αργυρώ Νικολακούδη, ανέλυσε λεπτομερώς το σκεπτικό της απόφασης για τον κάθε κατηγορούμενο, ενώ αναφέρθηκε σε μια «ανοχύρωτη πόλη» που παραδόθηκε στο έλεος της καταστροφικής νεροποντής. Η ίδια σημείωσε ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όφειλαν να προειδοποιήσουν νωρίτερα το κοινό, ενώ η Αστυνομία και η Τροχαία έπρεπε να είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των πολιτών.
Η τότε δήμαρχος Μάνδρας κρίθηκε ένοχη για παραλείψεις σχετικά με το αμαξοστάσιο του Δήμου, το οποίο ήταν αυθαίρετα χτισμένο στην κοίτη του ρέματος Σούρες. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό της κατηγορουμένης ότι είχε «κληρονομήσει» το αμαξοστάσιο, αναφέροντας ότι είχε καθήκον να εξαλείψει την παράνομη κατάσταση. Επίσης, έκρινε ένοχο και τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας για αμέλεια, καθώς θεωρήθηκε ότι είχαν σταθμίσει τους κινδύνους χωρίς να λάβουν μέτρα αποτροπής.
Επιπλέον, ένα ακόμα στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής καταδικάστηκε για την κατάσταση των ρεμάτων Αγίας Αικατερίνης και Σουρώνν, των οποίων η κοίτη ήταν γεμάτη από αντικείμενα, όπως έπιπλα και σιδηροκατασκευές, που εμπόδιζαν την ομαλή ροή των υδάτων.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων δήλωσαν ότι θα εξαντλήσουν κάθε νομικό μέσο για να ανατρέψουν την απόφαση, την οποία χαρακτήρισαν λανθασμένη και άδικη, ώστε να τιμήσουν τις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν.
Η ανακοίνωση των δικηγόρων των οικογενειών υπογραμμίζει: «Το τριμελές Εφετείο πλημμελημάτων Αθηνών με την απόφαση του για την πλημμύρα της Μάνδρας το 2017 που θρηνήσαμε 25 θύματα απεφάνθη σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για τους τραγικούς θανάτους αλλά μόνο για την πρόκληση πλημμύρας τοπικά, όπως ακριβώς συνέβη και πριν 10 μέρες στη δική για το πλημμυρικό φαινομένου του Ιανού στη Λάρισα
Οι θάνατοι των ανθρώπων στην Μάνδρα δεν ήταν ατύχημα ούτε η “κακιά στιγμή”.
Οι συγγενείς των θυμάτων μη σύμφωνοι με τη δικαστική απόφαση θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο κ βοήθημα προκειμένου να ανατρέψουν την λανθασμένη κι άδικη αυτή απόφαση ώστε να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν. Χάθηκαν όχι επειδή ήταν η κακιά στιγμή αλλά επειδή η αναποτελεσματικότητα η προχειρότητα του κρατικού μηχανισμού δεν τους προστάτευσε.»
Αρχικά, είχαν παραπεμφθεί σε δίκη συνολικά 21 κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένων περιφερειαρχών και δημάρχων, καθώς και στελεχών αρμόδιων υπηρεσιών. Πρωτόδικα, είχαν κριθεί ένοχοι οκτώ κατηγορούμενοι, ενώ είχαν απαλλαγεί η τότε περιφερειάρχης Αττικής και 12 ακόμη κατηγορούμενοι. Η Εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της αθώωσης, αλλά αυτή απορρίφθηκε.
Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιβάλει εξαγοράσιμες ποινές συνολικής διάρκειας άνω των έξι ετών για επτά κατηγορούμενους, ενώ η πρώην δήμαρχος Μάνδρας είχε καταδικαστεί σε τέσσερα έτη και 22 μήνες.
Η διαδικασία συνεχίζεται στο δικαστήριο, με τοποθετήσεις των δικηγόρων, ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση των ποινών.