Η έντονη πίεση που ασκείται δημοσκοπικά στην κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πιέσεις για αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική, οδηγεί το Μέγαρο Μαξίμου στην αναζήτηση τρόπων κλεισίματος κοινωνικών μετώπων με νέα μέτρα που θεωρούνται εκλογικά κρίσιμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη αναφορά του υπουργού Οικονομικών για το τεκμαρτό εισόδημα δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Ο κ. Χατζηδάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απόσυρσης του μέτρου, που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες. «Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διατηρήσει το τεκμαρτό εισόδημα για πάντα και επισήμανε ότι όταν μπήκε το τεκμαρτό εισόδημα, δεν μπήκε για τον αιώνα τον άπαντα», ανέφερε, προσθέτοντας πως το μέτρο αυτό εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.
Παρόλο που ο υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ενδεχόμενη κατάργηση του μέτρου, θεωρείται βέβαιο ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εκπόνηση μιας νέας στρατηγικής για την άμβλυνση των αντιδράσεων από επαγγελματικές κατηγορίες που παραδοσιακά στηρίζουν την κυβερνητική παράταξη. Η στρατηγική αυτή αναμένεται να υλοποιηθεί σταδιακά.
Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και άλλα μέτρα, όπως τη μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 22% και του μειωμένου συντελεστή από 13% σε 11%, επιπλέον μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, ειδικά για τα μεσαία εισοδήματα, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% από το 2026 με στόχο την πλήρη κατάργησή τους και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2027.
Η κυβέρνηση στηρίζεται επίσης στην αύξηση των εσόδων, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η μείωση της φοροδιαφυγής και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχουν αποφέρει 1,1 δισ. ευρώ περισσότερα από τα αναμενόμενα. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην ΑΑΔΕ, δήλωσε: «Όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή και περιορίζεται το κενό στον ΦΠΑ, τόσο θα προστίθενται έσοδα στα ταμεία του κράτους, έτσι ώστε να συνεχίσουμε την πολιτική μείωσης των φόρων, κάτι που έχουμε πρόθεση να κάνουμε μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας μας το 2027».