Το νέο σχέδιο νόμου για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, φέρνει σημαντικές αλλαγές, ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις και τα σχόλια που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.
Ένα βασικό σημείο του νομοσχεδίου αφορά τη γεωγραφική εγγύτητα γιατρού και ασθενή. Όπως αναφέρεται, «ο γιατρός οφείλει να έχει κατ’ αποκλειστικότητα την έδρα του στον ίδιο δήμο ή σε όμορους δήμους της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας με τους ασθενείς του». Μέχρι σήμερα, αρκετοί πολίτες εγγράφονταν σε γιατρούς εκτός της περιφερειακής τους ενότητας λόγω έλλειψης διαθέσιμων προσωπικών γιατρών στην περιοχή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν περίπου 600 άτομα από την Αττική που είχαν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό με έδρα το Κέντρο Υγείας Μουζακίου στην Καρδίτσα, λόγω ελλείψεων στην περιοχή τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, η νέα διάταξη διορθώνει μια αστοχία του συστήματος, καθώς ο προσωπικός γιατρός οφείλει να βρίσκεται κοντά στους ασθενείς του και γεωγραφικά, ώστε να διευκολύνεται η κλινική εκτίμηση και η φροντίδα.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, πολλοί πολίτες θα πρέπει να αλλάξουν προσωπικό γιατρό. Η εγγραφή ή η μεταφορά σε νέο γιατρό θα γίνεται τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά μέσω του ίδιου του γιατρού, των δημοσίων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή μέσω φαρμακείων. Όσοι δεν εγγραφούν έως τον Ιούνιο του 2025, θα αποκτούν αυτόματα προσωπικό γιατρό μέσω του συστήματος ΗΔΙΚΑ, χωρίς κυρώσεις ή επιβραβεύσεις.
Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης στους πολίτες να επιλέγουν γιατρό από επικαιροποιημένους καταλόγους ανά περιοχή ή να επιλέγουν ιδιώτη γιατρό, τον οποίο θα πληρώνουν προσωπικά. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, το δημόσιο σύστημα προσφέρει δωρεάν γιατρούς, αλλά για όσους επιθυμούν να έχουν ιδιώτη προσωπικό γιατρό υπάρχει η δυνατότητα με ιδιωτική κάλυψη.
Οι προσωπικοί γιατροί αποζημιώνονται από το κράτος για έως 1.500 εγγεγραμμένους ασθενείς ανά ηλικιακή ομάδα. Η υποχρέωση υπηρεσίας για ένα έτος σε αγροτικά ιατρεία αφορά όσους εισήχθησαν σε ιατρικές σχολές από το 2013-2014 και θέλουν να αποκτήσουν ειδικότητα στην Ελλάδα, ενώ παρέχονται κίνητρα έως 40.000 ευρώ για εκπαίδευση στη Γενική Ιατρική ή Παθολογία.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία 8 Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή της χώρας, με διασύνδεση με Σταθμούς Τηλεϊατρικής για κατ’ οίκον νοσηλεία, που εξασφαλίζει 24ωρη πρόσβαση σε υπηρεσίες, ιδιαίτερα χρήσιμες για ευπαθείς ομάδες σε απομακρυσμένες περιοχές.