Γαύκωμα: Αθέμιτος λεηλατητής της όρασης, αόρατος και ανίχνευτος

Παγκοσμίως, πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σοβαρή διαταραχή της όρασης ή τύφλωση λόγω γλαυκώματος, μια πάθηση που δεν μπορεί να αναστραφεί.

Το γλαύκωμα, γνωστό και ως “ο σιωπηλός κλέφτης της όρασης”, είναι μια από τις πιο δύσκολες οφθαλμικές παθήσεις, καθώς στα πρώτα στάδιά του δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Αν δεν ανιχνευτεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην όραση. Η τονομέτρηση, που μετρά την ενδοφθάλμια πίεση, είναι μια εύκολη εξέταση που συνιστάται σε όλους σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, οι άνθρωποι χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου πρέπει να εξετάζονται προληπτικά κάθε 5-10 χρόνια κάτω των 40 ετών. Στη συνέχεια, οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται με αυξανόμενη συχνότητα στις ηλικίες 40-54 ετών και μετά την ηλικία των 65 ετών.

Για όσους έχουν παράγοντες κινδύνου για γλαύκωμα, όπως οικογενειακό ιστορικό, συνιστάται να ελέγχονται πιο συχνά πριν την ηλικία των 40 ετών. Μετά την ηλικία των 40 ετών, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται συχνά, κάθε 1-3 χρόνια, αυξανόμενο σε πιο συχνή βάση με την ηλικία.

Η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας για την όραση. Ένας προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής. Οι ειδικοί συνιστούν τακτικούς ελέγχους για πάθησεις όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης, ο κερατόκωνος και άλλες, ανεξαρτήτως οικογενειακού ιστορικού.

Οι ελέγχοι πρέπει να ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία, από τα 2 έτη, για να ανιχνευθούν εγκαίρως προβλήματα που μπορεί να απειλήσουν την όραση. Η τακτικότητα των ελέγχων είναι αναγκαία, ειδικά όταν οι οπτικές απαιτήσεις αυξάνονται.

Κάθε 5 λεπτά κάποιος χάνει την όρασή του. Οι προληπτικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι για την διατήρηση της όρασης και της ποιότητας ζωής μας.

Exit mobile version