Οι πύραυλοι Oreshnik και τα drones Geran-2 αποτελούν τις νέες φονικές τεχνολογίες που αναπτύσσονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Αυτά τα όπλα έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες των δύο χωρών και να απειλήσουν τους εχθρούς τους.

Ο πύραυλος Oreshnik είναι ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος που μπορεί να εκτοξεύσει κατευθείαν από το έδαφος και να πλήξει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα απειλής για τις γειτονικές χώρες και τις δυτικές δυνάμεις.

Τα drones Geran-2 είναι αναγνωριστικά αεροσκάφη που μπορούν να παρακολουθούν και να επιτεθούν σε στόχους με ακρίβεια. Με την ικανότητα να μεταφέρουν εκρηκτικά φορτία, αυτά τα drones αποτελούν μια νέα απειλή στον τομέα της αεροπορίας.

Η Ουκρανία έχει γίνει ένα “πεδίο δοκιμών” για αυτές τις νέες τεχνολογίες, καθώς η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρέχει μια ευκαιρία για την αξιολόγηση της απόδοσής τους σε πραγματικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην εξέλιξη της στρατηγικής των δύο χωρών και στην γεωπολιτική της περιοχής.

Η εμφάνιση αυτών των νέων φονικών τεχνολογιών αναδεικνύει τη στρατιωτική και τεχνολογική ικανότητα της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την αύξηση της έντασης στην περιοχή και την πιθανή χρήση αυτών των όπλων σε μεγαλύτερη κλίμακα παραμένουν υψηλές. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης και τη χρήση αυτών των νέων τεχνολογιών στο μέλλον.

Στη διάρκεια αυτού του μήνα, ο ουκρανικός στρατός δημοσίευσε ένα βίντεο με μια θερμοβαρική κεφαλή, η οποία δημιουργεί ένα σύννεφο φωτιάς θερμοκρασίας περίπου 2.000 βαθμών Κελσίου όταν πυροδοτείται και θεωρείται ιδιαίτερα θανατηφόρα αν εκραγεί μέσα σε κτίρια. Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η Ρωσία προσπαθεί να εξελίξει σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη ώστε τα Shahed να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συντονίζουν τις επιθέσεις τους με τέτοιο τρόπο ώστε να εξουδετερώσουν την αεράμυνα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι αυτή η τεχνολογία.

Επειδή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed 136 (ή Gerad-2, αν θέλετε) είναι σχετικά φθηνά και κοστίζουν μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια το καθένα, δεν είναι πρακτικό να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι Patriot για την κατάρριψή τους, καθώς κοστίζουν περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας. Αντ’ αυτού, οι εξειδικευμένες ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν συχνά πολυβόλα που είναι τοποθετημένα σε φορτηγά για να τα εξουδετερώσουν με πυρά μικρών όπλων. Η Μόσχα παραμένει σε σταθερή πορεία ανάπτυξης και δοκιμών νέων φονικών τεχνολογιών, ενώ η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των δοκιμών ως “πεδίο δοκιμών” για τις ρωσικές επιθέσεις.

Exit mobile version