Συνάντηση Μητσοτάκη – Σαλμάν στη Σαουδική Αραβία: Τι θα συζητηθεί

Η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλούλα της Σαουδικής Αραβίας και η συνάντησή του με τον Πρίγκιπα Διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σηματοδοτεί την περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Σε μια περίοδο αναδιάταξης του γεωπολιτικού τοπίου στη Μέση Ανατολή και διεθνών εξελίξεων, η Ελλάδα επιδιώκει να εδραιώσει τον ρόλο της ως γέφυρα εμπορικών, επενδυτικών και ενεργειακών συνεργασιών μεταξύ Ασίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης.

Στην Αλούλα, οι δύο ηγέτες θα προεδρεύσουν της πρώτης συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας δομής διμερούς συνεργασίας που θα περιλαμβάνει επιτροπές ανά τομέα, προεδρευόμενες από αρμόδιους υπουργούς. Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο Συμβούλιο που συστήνει η Ελλάδα με χώρα της Μέσης Ανατολής, αποδεικνύοντας τη σημασία που αποδίδεται στη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, έναν σταθερό εταίρο με κρίσιμο ρόλο στον Κόλπο και την ευρύτερη περιοχή.

Το Ριάντ αναγνωρίζει την Ελλάδα ως αξιόπιστη ευρωπαϊκή δημοκρατία και στρατηγική πύλη για την Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές αγορές. Η συνεδρίαση αναμένεται να θέσει τα θεμέλια για συνέργειες σε πολιτικά, αμυντικά, επενδυτικά, ενεργειακά, τουριστικά και πολιτιστικά θέματα.

Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από πολυμελή αποστολή, η οποία περιλαμβάνει έξι υπουργούς (Εξωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, Ενέργειας, Τουρισμού και Πολιτισμού), δύο υφυπουργούς (Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη) και τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας στους τομείς αυτούς.

Η συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με χαρακτηριστική τη συνεισφορά της Ελλάδας στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας μέσω αποστολής συστοιχίας Patriot. Αυτή η κίνηση αναβάθμισε τις διμερείς σχέσεις, με το Ριάντ να εκφράζει επανειλημμένα την εκτίμησή του προς την Αθήνα.

Η σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2022 στην Αθήνα, έχει ήδη θέσει τα θεμέλια για θεσμοθετημένη συνεργασία σε διάφορους τομείς. Παράλληλα, τον περασμένο Οκτώβριο, στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ο Πρωθυπουργός είχε υπογραμμίσει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως εμπορικού και ενεργειακού κόμβου.

Σημαντική ήταν επίσης η συνεργασία των δύο χωρών τον περασμένο Αύγουστο, όταν συντονίστηκαν για την ασφαλή απομάκρυνση του ελληνικής ιδιοκτησίας πετρελαιοφόρου δεξαμενόπλοιου Sounion, που είχε δεχθεί επίθεση από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η τρέχουσα επίσκεψη είναι η τρίτη του Πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία, μετά τις επισκέψεις του το 2020 και το 2021, ενώ ο Πρίγκιπας Διάδοχος είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον Ιούλιο του 2022, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ευρώπη μετά την πανδημία.

Exit mobile version