Η εξάπλωση και η κατάχρηση εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας αποτέλεσαν το κύριο θέμα συζήτησης στην άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας Arria Formula, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ECOSOC, με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι συμμετέχοντες εξέτασαν τον αντίκτυπο του λογισμικού αυτού στη διεθνή ειρήνη, ασφάλεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, τόνισε την ανάγκη διαφάνειας, λογοδοσίας και διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που συνεπάγεται η χρήση αυτών των τεχνολογιών. Υπογράμμισε ότι οι καταχρήσεις λογισμικού κατασκοπείας μπορούν να πυροδοτήσουν διπλωματικές εντάσεις και να απειλήσουν την παγκόσμια σταθερότητα.
Ο κ. Σέκερης δήλωσε πως η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η Διαδικασία Pall Mall, και έχει υπογράψει σχετική διακήρυξη για την αντιμετώπιση της κατάχρησης λογισμικού κατασκοπείας. Εξήγησε ότι τα κράτη πρέπει να δημιουργήσουν ισχυρούς μηχανισμούς ελέγχου, ώστε να διασφαλίζεται ότι η χρήση τέτοιων τεχνολογιών για νόμιμους σκοπούς δεν παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα ούτε έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.
Επιπλέον, πρότεινε την ένταξη του ζητήματος σε φόρα αφοπλισμού, όπως η Ανοικτή Ομάδα Εργασίας για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ώστε να εξεταστούν οι επιπτώσεις της χρήσης λογισμικού κατασκοπείας σε ένοπλες συγκρούσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επισήμαναν ότι ορισμένες κυβερνήσεις κάνουν κατάχρηση τέτοιων τεχνολογιών για παρακολούθηση, εκφοβισμό και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς νομική εποπτεία. Αναφέρθηκαν σε περιστατικά, όπως η χρήση λογισμικού κατασκοπείας κατά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και από ένοπλες ομάδες στο Σουδάν, τονίζοντας ότι τέτοιες πρακτικές ενισχύουν τις συγκρούσεις και υπονομεύουν την ασφάλεια.
Στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να εξετάσει συστηματικά το ζήτημα της κατάχρησης εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας ως απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. Παράλληλα, συμφωνήθηκε ότι απαιτείται ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών για την ανάπτυξη ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα περιορίζει τη χρήση αυτών των τεχνολογιών για κακόβουλους σκοπούς.