Γεωργιάδης κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τους οδηγούς ασθενοφόρων: “Εφαρμόσαμε τη δική σας διάταξη”

Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ολοκλήρωσε την πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος. Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί σε δεύτερη ανάγνωση την ερχόμενη Δευτέρα. Υπέρ της αρχής του τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν για τη στάση τους κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Ένα από τα κεντρικά σημεία αντιπαράθεσης αφορούσε τη στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι η κάλυψη τους πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με εκπαιδευμένο προσωπικό. Η συζήτηση πυροδότησε έντονη αντίδραση από τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος υπεραμύνθηκε της διάταξης που επιτρέπει τη στελέχωση ασθενοφόρων με προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «το ένα τρίτο των οδηγών ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας δεν είναι διασώστες, και αυτή είναι η πραγματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας εδώ και 40 χρόνια». Υπογράμμισε ότι η διάταξη αυτή επανενεργοποιεί μέτρο που είχε θεσπίσει και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επεσήμανε, δε, ότι σε απομονωμένες περιοχές και νησιά με πολύ μικρό πληθυσμό, η στελέχωση των ασθενοφόρων αποκλειστικά με διασώστες είναι πρακτικά αδύνατη. «Οι τοπικές κοινωνίες στηρίζουν αυτή τη ρύθμιση», δήλωσε.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στήριξε την τοποθέτηση του κ. Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας ότι η γεωγραφική διάρθρωση της χώρας δεν επιτρέπει πλήρη κάλυψη από διασώστες σε όλες τις περιοχές. «Το ζητούμενο είναι να κάνουμε το σύστημα καλύτερο, πάντα στο πλαίσιο του εφικτού», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Η αντιπολίτευση επέμεινε στην ανάγκη για εκπαιδευμένο προσωπικό στα ασθενοφόρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί έντονη κριτική στη διάταξη για τη συμμετοχή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, θεωρώντας την ανεπαρκή και επικίνδυνη. Παράλληλα, επισημάνθηκαν οι ελλείψεις διασωστών και η ανάγκη για καλύτερο σχεδιασμό στην προνοσοκομειακή φροντίδα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης καθώς εισέρχεται στη δεύτερη φάση επεξεργασίας του, με τις αντιθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να παραμένουν έντονες.

Exit mobile version