Εγκατάσταση υποθαλάσσιων σεισμογράφων στη Σαντορίνη από διεθνή ερευνητική ομάδα για το ηφαίστειο

Η διεθνής ερευνητική ομάδα που βρίσκεται στη Σαντορίνη έχει εγκαταστήσει τέσσερεις νέες τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου.

Ο στόχος της αποστολής είναι να μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου και να κατανοήσουν τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν σε αυτήν την περιοχή.

Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς αισθητήρες που μπορούν να μετρήσουν τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους, αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Η προηγούμενη τοποθέτηση υποθαλάσσιων σεισμογράφων στην περιοχή τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους βοήθησε στη συλλογή δεδομένων για την σεισμική δραστηριότητα και τις γεωλογικές διεργασίες.

Η επιλογή της περιοχής για τη διεξαγωγή της έρευνας έγινε λόγω του ιστορικού πολυάριθμων ηφαιστειακών εκρήξεων και σεισμικών γεγονότων. Η παρούσα συγκυρία προσφέρει στους επιστήμονες την ευκαιρία να αποκτήσουν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για την περιοχή.

Η κυρία Εύη Νομικού εξηγεί ότι ο στόχος της έρευνας είναι να συλλέξουν δεδομένα για τη μικροσεισμικότητα της περιοχής και να τα συνδυάσουν με τα δεδομένα από τους χερσαίους σεισμογράφους για καλύτερη ανάλυση των σεισμών.

Η έρευνα αναμένεται να παράσχει σημαντικές πληροφορίες για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου και να βοηθήσει στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συνδυαστούν με τα δεδομένα από το υποθαλάσσιο παρατηρητήριο SANTORY για περαιτέρω ανάλυση.

Exit mobile version