Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι το 2025 θα είναι έτος περαιτέρω μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών επιβαρύνσεων για συνεπείς φορολογούμενους.
Κατά τη διάρκεια της Τελετής Βράβευσης του 8ου Διαγωνισμού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards», που διοργανώθηκε από την Eurobank και τη Grant Thornton, ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας για την αξιοποίηση των προσπαθειών εργαζομένων και επιχειρήσεων. «Ιδιαίτερα σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, με αβεβαιότητα στις ευρω-αμερικανικές σχέσεις και την παγκόσμια οικονομία, η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει λαϊκιστικούς πειραματισμούς που στο παρελθόν κόστισαν ακριβά», ανέφερε.
Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση, έχοντας σταθεροποιήσει τα μακροοικονομικά δεδομένα, στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της στην περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων, των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε πέντε βασικές πρωτοβουλίες.
Η πρώτη αφορά τη μείωση φόρων και εισφορών. «Το 2025 θα συνεχιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με επιπλέον μία μονάδα που έχει ήδη θεσμοθετηθεί, ώστε να συγκλίνουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ανέφερε. Παράλληλα, επισήμανε ότι θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις για συνεπείς φορολογούμενους.
Η δεύτερη πρωτοβουλία σχετίζεται με την ενίσχυση των συγχωνεύσεων μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο νομοθεσίας που υιοθετήθηκε στα τέλη του 2024. «Το νέο πλαίσιο παρέχει τα πλέον ανταγωνιστικά κίνητρα στην ΕΕ για την προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας στις επιχειρήσεις», σημείωσε.
Η τρίτη αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης μέσω ψηφιακών εργαλείων και στην προώθηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ΕΕ όσον αφορά την αύξηση των επενδύσεων τα τελευταία πέντε χρόνια, με πρόβλεψη να φτάσουν στο 17,5% του ΑΕΠ το 2025.
Η τέταρτη πρωτοβουλία αφορά την ενίσχυση των εξαγωγών. «Θα χρησιμοποιηθούν στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα “Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων”, ενώ παράλληλα προχωρά η ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών», ανέφερε ο υπουργός. Στόχος είναι η είσοδος ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές, όπως η Ινδία και η Κίνα.
Η πέμπτη πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά και τον τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «μέσα από ένα υγιές τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί ανταγωνιστικά, μπορούμε να στηρίξουμε περισσότερο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την καινοτομία». Σε αυτό το πλαίσιο, έχει επιτραπεί η χορήγηση επιχειρηματικών δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα, ενώ προχωρά η ανάπτυξη του λεγόμενου «πέμπτου πυλώνα» του τραπεζικού συστήματος.
Ο υπουργός κατέληξε υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας, η οποία, όπως είπε, αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. «Η χώρα πρέπει να παραμείνει μακριά από αστάθεια, λαϊκιστικούς πειραματισμούς και πρακτικές που στο παρελθόν είχαν αρνητικές συνέπειες», δήλωσε. Τόνισε πως όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια οφείλονται όχι μόνο στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στη διατήρηση ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος, κάτι που, όπως είπε, πρέπει να διαφυλαχθεί ώστε να μην χαθούν οι προσπάθειες επιχειρήσεων και εργαζομένων.