Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού» εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και οι Σπαρτιάτες, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Νίκη. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επέλεξε να δηλώσει «παρών».
Παράλληλα, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκε τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, την οποία καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, τόνισε την ανάγκη για ενότητα στο ζήτημα του αθλητισμού, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναζητήσουν κοινά σημεία συνεννόησης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι πρωτοβουλίες του στοχεύουν στη θεσμική θωράκιση του αθλητισμού, βάζοντας στην άκρη πολιτικές σκοπιμότητες. Όπως ανέφερε, βασικοί άξονες των σχετικών νομοθετικών παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, η χρηστή διοίκηση, η ισότιμη συμμετοχή και η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των αθλητικών θεμάτων.
Αναφορικά με την κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με τη συνδρομή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Ο ίδιος χαρακτήρισε την ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή των αθλητικών νομοσχεδίων ως «ισχυρό όπλο», υπογραμμίζοντας την εφαρμογή του νόμου 5085/2024 για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, όπου οι ποινές έχουν καταστεί αυτοματοποιημένες και αντικειμενικές. Παράλληλα, ανέφερε ότι με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται αυστηρότερη τιμωρία για τους ταυτοποιημένους παραβάτες, καθώς και ταυτοποιημένα εισιτήρια στις αθλητικές εκδηλώσεις.
Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «φωτογραφικών» διατάξεων, ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου είναι στοχευμένες και αφορούν συγκεκριμένα αθλήματα, όπως η σκοποβολή, η τοξοβολία, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και το ποδόσφαιρο. Όπως εξήγησε, οι ρυθμίσεις για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ήταν απαραίτητες για τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας FIA, ενώ στη σκοποβολή και την τοξοβολία προωθείται η επιμόρφωση εξειδικευμένων προπονητών λόγω ελλείψεων προσωπικού.
Ειδικά για το ποδόσφαιρο, ανέφερε ότι η συνεργασία με την ΕΠΟ επέτρεψε την επίλυση ζητημάτων σχετικά με την εκπαίδευση προπονητών UEFA C, ενώ δόθηκε η δυνατότητα επιστροφής 1.500 προπονητών, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί το 2021 λόγω έλλειψης απολυτηρίου Λυκείου. Επιπλέον, προβλέπεται ότι σε μικρά νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, οι γυμναστές θα μπορούν να εκτελούν προπονητικό έργο για την κάλυψη τοπικών αναγκών.
Αναφερόμενος στο ψηφιακό μητρώο «e-Kouros», το χαρακτήρισε ως μια σημαντική καινοτομία που επιτρέπει την πλήρη χαρτογράφηση του αθλητικού τοπίου της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, εντός του 2025 θα ολοκληρωθεί η δημιουργία του «κτηματολογίου» των αθλητικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική εικόνα για τις υποδομές σε όλη την επικράτεια.
Σε ό,τι αφορά τα αθλητικά έργα, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 100 έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας, χρηματοδοτούμενα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπήρξε γενναία αύξηση στον προϋπολογισμό για τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, τα οποία αντιμετώπιζαν διαχρονικά προβλήματα χρηματοδότησης.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν επιλύει όλα τα προβλήματα, αλλά συνιστά ένα θετικό βήμα προς την ενίσχυση του ελληνικού αθλητισμού. «Η προσπάθειά μου δεν εξαντλείται στη θετική ψήφο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θέλω να πάμε όλοι μαζί παραπέρα», υπογράμμισε.