Έγιναν μοναχοί στο Άγιο Όρος: Οι Ουκρανοί βετεράνοι, ο Κινέζος και ο φοιτητής του ΑΠΘ

Μια συγκλονιστική παρουσίαση των ανθρώπινων ιστοριών που κρύβονται πίσω από μοναχούς του Αγίου Όρους έγινε το βράδυ της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ. Η εκπομπή ανέδειξε τη ζωή και τις προσωπικές διαδρομές μοναχών που βρήκαν καταφύγιο και πνευματική ειρήνη στην Αθωνική Πολιτεία.

Ο μοναχός Αμφιλόχιος, ένας Κινέζος που ανακάλυψε την Ορθοδοξία ενώ ζούσε στη Μεγάλη Βρετανία, ζει πλέον στη μονή Ξενοφώντος. Ο ίδιος εκφράζει τη βαθιά του ικανοποίηση από τη νέα του ζωή και τη δουλειά του στις εκκλησίες, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε ποτέ πιο ευτυχισμένος. Ο μοναχός Αμφιλόχιος δηλώνει πως το Άγιον Όρος είναι «τόπος προσευχής, πίστης και αγάπης».

Στη συνέχεια, ο μοναχός Εμμανουήλ, που σπούδασε οικονομικά στο ΑΠΘ, εξηγεί πώς επέλεξε τον μοναχισμό μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του. Ζώντας σε κοινότητα στο Άγιον Όρος, αναφέρει την αυτονόμηση του μοναστηριού, που καλλιεργεί τα προϊόντα του για να είναι αυτάρκες. Ο ίδιος σημειώνει ότι, παρόλο τις δυσκολίες, όλα είναι πιο εύκολα όταν τα κάνεις με αγάπη και ζήλο για τον Θεό και το μοναστήρι.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα ιστορία αφορά τους Ουκρανούς βετεράνους, που λόγω του πολέμου στην πατρίδα τους, επιλέγουν το Άγιον Όρος για να προσευχηθούν και να βρουν πνευματική ανακούφιση. Ο Πέτρος, φοιτητής στη Θεσσαλονίκη και ξεναγός για τους συμπατριώτες του, μεταφέρει τα λόγια των βετεράνων που εκφράζουν την επιθυμία να επιστρέψουν ξανά και ξανά στο Άγιον Όρος, γιατί για αυτούς έχει μεγάλη σημασία.

Τέλος, ο πατήρ Χαρίτων, ένας κελιώτης μοναχός που ζει μόνος του στο Άγιον Όρος τα τελευταία 24 χρόνια, μοιράζεται τη δική του εμπειρία. Ο ίδιος ήρθε στο Άγιον Όρος το 1974 και, αφού πέρασε 20 χρόνια σε κοινόβιο, αποφάσισε να ζήσει μόνος του. Αφηγείται την αίσθηση που είχε όταν ήρθε για πρώτη φορά στο Άγιον Όρος, θεωρώντας ότι ζει σε ένα όνειρο. Τονίζει επίσης πως η ουσία του μοναχισμού είναι η ησυχία, και εκφράζει την ανησυχία του για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο Άγιον Όρος, εστιάζοντας στην εκκοσμίκευση που θεωρεί ότι το πλήττει.

Exit mobile version