Guardian: Ανάλυση για την επίθεση Τραμπ στον Ζελένσκι – Οι φιλορωσικές φωνές δίπλα στον Τραμπ

Ο Guardian επιχειρεί να ερμηνεύσει την πρόσφατη επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξετάζοντας τις φιλορωσικές φωνές που επηρεάζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ και διαμορφώνουν τη στάση του απέναντι στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο χαρακτηρισμός «δικτάτορας» που απέδωσε ο Τραμπ στον Ουκρανό ηγέτη «έπεσε σαν βόμβα», αλλά δεν ήταν τυχαίος. Ο Guardian υποστηρίζει ότι γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο έχουν τοποθετηθεί πρόσωπα-κλειδιά που απηχούν τη ρωσική γραμμή, τους οποίους χαρακτηρίζει ως «ψιθυριστές του Κρεμλίνου».

Ένας από τους βασικούς εκφραστές της αντίθεσης προς την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς.

Ο Guardian υπενθυμίζει ότι πέρυσι, ο Βανς είχε αμφισβητήσει τη βοήθεια προς το Κίεβο, θέτοντας το ερώτημα: «Πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτό; Πόσο θα κοστίσει;». Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει τον Ζελένσκι «επαίσχυντο», όταν ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον για να πιέσει το Κογκρέσο να εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια.

Ακόμη, λίγες ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, είχε δηλώσει στον πρώην σύμβουλο του Τραμπ, Στιβ Μπάνον: «Δεν με ενδιαφέρει πραγματικά τι θα συμβεί στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με την ανάλυση, στην ομάδα των συμβούλων που εκφράζουν φιλορωσικές απόψεις συγκαταλέγεται και η Τούλσι Γκάμπαρντ, η οποία πλέον ηγείται των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Η Γκάμπαρντ έχει κατηγορηθεί ότι αναπαράγει τη ρητορική του Κρεμλίνου, καθώς είχε δηλώσει ότι ο πόλεμος «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το ΝΑΤΟ και η διοίκηση Μπάιντεν είχαν λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τάκερ Κάρλσον, πρώην παρουσιαστής του Fox News, πήρε συνέντευξη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2024, όπου εξήρε μέχρι και τα ρωσικά σούπερ μάρκετ για τα καροτσάκια με κέρματα.

Ο Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, έχει επίσης εκφράσει θέσεις που ευνοούν τη Ρωσία.

Ο Χέγκσεθ έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία δεν θα πρέπει ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δίνοντας έτσι στη Ρωσία ένα σημαντικό διπλωματικό πλεονέκτημα. Η τοποθέτησή του αυτή επικρίθηκε έντονα από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ρότζερ Γουίκερ, ο οποίος σχολίασε: «Η ομιλία του θα μπορούσε να είχε γραφτεί από τον Τάκερ Κάρλσον – και ο Κάρλσον είναι ανόητος».

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, αν και είχε στηρίξει την Ουκρανία παρέχοντας τη δορυφορική υπηρεσία Starlink, το 2022 είχε προτείνει να παραχωρηθεί η Κριμαία στη Ρωσία και να εγκαταλείψει η Ουκρανία τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Μασκ έχει στραφεί εναντίον του Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με προσωπικές επιθέσεις που ενδεχομένως ενέπνευσαν τον χαρακτηρισμό του Τραμπ προς τον Ουκρανό πρόεδρο ως «έναν μέτρια επιτυχημένο κωμικό».

Ο Guardian σημειώνει, πάντως, ότι η πρόσφατη επίθεση του Τραμπ εναντίον του Ζελένσκι ίσως να οφείλεται και στον εκρηκτικό χαρακτήρα του.

Ο Τσαρλς Κούπτσαν, συνεργάτης του Council on Foreign Relations και πρώην μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, επισημαίνει ότι ο Τραμπ πολλές φορές αλλάζει στάση απέναντι σε ηγέτες.

«Τη μια μέρα είναι φίλος με τον Μακρόν και την επόμενη τσακώνονται», δηλώνει ο Κούπτσαν, προσθέτοντας ότι η εξωτερική πολιτική του Τραμπ βασίζεται στη λογική του «τι έκανες για μένα σήμερα;».

Τέλος, η ανάλυση υπογραμμίζει ότι ο Τραμπ θέλει μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, ωστόσο αν επιχειρήσει να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Πούτιν, παρακάμπτοντας τον Ζελένσκι και τους Ευρωπαίους συμμάχους, αυτή η συμφωνία δύσκολα θα αντέξει στον χρόνο.

Exit mobile version