Ερώτηση Τσιόδρα προς την Κομισιόν για την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας ένα σύνολο μέτρων για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, ενόψει της επικείμενης δημοσίευσης της Στρατηγικής της ΕΕ για τις startups.

Στο ερώτημά του, εστιάζει στην ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης των startups σε χρηματοδότηση, καθώς και στην κατοχύρωση και στρατηγική αξιοποίηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως οι πατέντες. Παράλληλα, επισημαίνει την κρίσιμη σημασία της στήριξης των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων που ειδικεύονται στις τεχνολογίες καταπολέμησης του καρκίνου, ώστε η Ευρώπη να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην παγκόσμια έρευνα και καινοτομία στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο κ. Τσιόδρας αναδεικνύει τη διαφορά στον ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικανικών startups που δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες κατά του καρκίνου. Αν και ο αριθμός των εταιρειών αυτών στην ΕΕ (1.027) είναι συγκρίσιμος με εκείνον των ΗΠΑ (1.325), οι αμερικανικές επιχειρήσεις προχωρούν ταχύτερα, με το 40% να έχει φτάσει σε πιο προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, έναντι μόλις 24% στην ΕΕ. Επιπλέον, οι αμερικανικές εταιρείες διαθέτουν σαφώς μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε τομείς όπως η κυτταρική ανοσοθεραπεία, η γονιδιακή θεραπεία και η ανάλυση ιατρικών εικόνων.

Στο τέλος της παρέμβασής του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής επικαλείται στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, που δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατέχουν 82% περισσότερες διεθνείς πατέντες από τις ευρωπαϊκές, ενώ τα startups και οι νεοφυείς επιχειρήσεις σε πρώιμο στάδιο στην Αμερική διαθέτουν χαρτοφυλάκια πνευματικής ιδιοκτησίας μεγαλύτερα κατά 58% και 56% αντίστοιχα, συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές.

Exit mobile version