Μάκης Βορίδης: Μ. Βορίδης: Λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις μεγάλες συγκεντρώσεις – Δεν είναι μικρό πράγμα η αλλαγή του Άρθρου 86

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μια μέρα μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μίλησε για την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου προς την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της απόφασης των 157 βουλευτών που την στήριξαν έναντι 136 της αντιπολίτευσης.

Αναφορά στο Άρθρο 86 και τις πολιτικές εξελίξεις

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την τροποποίηση του Άρθρου 86 του Συντάγματος, τόνισε ότι πρόκειται για μια «πολύ μεγάλη μεταβολή» που λαμβάνει υπόψη τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Υπενθύμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση κατήργησε τη βραχεία αποσβεστική προθεσμία, ενώ έδωσε το δικαίωμα στη μειοψηφία της Βουλής να συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές.

«Έχει δηλητηριαστεί ο πολιτικός λόγος»

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η πολιτική αντιπαράθεση έχει γίνει εξαιρετικά τοξική, με βαριές κατηγορίες όπως «δολοφόνοι» και «συγκάλυψη». Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν προστάτευσε κανέναν από την κρίση της Δικαιοσύνης και αντιθέτως έχει διευκολύνει τη δικαστική διερεύνηση της τραγωδίας στα Τέμπη.

Για την κατάσταση των σιδηροδρόμων

Αναγνωρίζοντας ότι «έχουν γίνει πράγματα για τα τρένα, αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα», υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας.

Για τους συγγενείς των θυμάτων

Ο υπουργός έκανε διάκριση ανάμεσα στον ανθρώπινο πόνο και τη νομική διάσταση της υπόθεσης. Δήλωσε ότι «δεν πρέπει να αντιδικεί κανείς με τους συγγενείς των θυμάτων», αλλά όταν υπάρχει νομική αξίωση κατά της κυβέρνησης, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν δικαίωμα να απαντήσουν.

«Η νομιμοποίηση της κυβέρνησης προέρχεται από τη Βουλή»

Απαντώντας στις φωνές περί απονομιμοποίησης της κυβέρνησης, τόνισε ότι η νομιμοποίηση μιας εκλεγμένης κυβέρνησης κρίνεται από τις εκλογές και τη Βουλή, η οποία της ανανεώνει ή όχι την εμπιστοσύνη της. Υποστήριξε ότι μια διαδήλωση, όσο μεγάλη κι αν είναι, δεν αναιρεί την πολιτική νομιμοποίηση μιας κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας αυτή την αντίληψη επικίνδυνη.

Για το αίτημα πρόωρων εκλογών

Τέλος, σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, για πρόωρες εκλογές, ο κ. Βορίδης διερωτήθηκε γιατί να τις ζητά, όταν το κόμμα του έχει υποχωρήσει δημοσκοπικά από το 17% των εκλογών στο 6%.

Exit mobile version